Актуализираха плана за защита при бедствия в Русенско

0
Той касае 13 вида опасности
Той касае 13 вида опасности Снимка: Областна администрация - Русе

Той касае 13 вида опасности

Актуализираният вариант на областния план за защита при бедствия в Русенско бе представен по време на заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. Документът е утвърден от областния управител Данаил Ковачев и неговата цел е да се осигури ефективно управление на риска от бедствия чрез партньорство и по-добра комуникация, укрепване на връзките и взаимодействието между институциите, участващи в защитата на населението на територията на региона при бедствия и аварии. „Планът гарантира в най-висока степен сигурността на жителите на областта в случай на кризисна ситуация, причинена от природни катаклизми или човешка дейност. В него са посочени редица детайли, като по този начин на практика се обезпечава пълната готовност на институциите за справяне при извънредни ситуации“, заяви Ковачев.

В заседанието участваха заместник областният управител Георги Георгиев и представители на всички ресорни институции, съобщиха от Областна администрация - Русе.

Планът се прилага в случай на опасност или възникване на бедствие на част от територията на област Русе или на територията на цялата област. Той касае 13 вида опасности. Сред тях са земетресение, наводнение, горски и полски пожари, ядрена и радиационна авария, снегонавявания и обледеняване, ледоход по р. Дунав, свлачища, епидемии, големи транспортни произшествия и др. Специално внимание е отделено на опасността от нефтени разливи възникнали при инциденти, свързани с корабоплаването по река Дунав или бреговата инфраструктура. В този случай е предвидено провеждането на специална операция по ликвидиране на разлива, както и за недопускане на евентуалното замърсяване до сондажите и кладенците, разположени в непосредствена близост до реката. Необходимо е да се отбележи, че няма сериозна опасност от подобни разливи на този етап.

Припомняме, че областният план за защита от бедствия определя целите и връзката с Националната стратегия за намаляване на риска от бедствия до 2030 г. и опасностите и рисковете от бедствия на територията на Русенска област, мерките за предотвратяване или намаляване на риска от бедствия, както и мерките за защита на населението. Той указва разпределянето на задълженията между отговорните органи и лица за изпълнение на предвидените мерки, средствата и ресурсите, необходими за изпълнение на дейностите, начина за взаимодействия между съставните части на единната спасителна система, реда за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при опасност или възникване на бедствие, реда за обявяване на „бедствено положение“, мерките за възстановяване и т.н. Съгласно законовите изисквания този план се преразглежда и актуализира най-малко веднъж на 5 години, като винаги при необходимост може да се променя. Всички представители на институции получиха плана на електронен носител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Какъв е плана за действие?
    По бързо изнасяне към "Чародейка" или "Басарбово" без да се настъпваме или раздаване на индивидуални средства за защита от химическа,биологична или ядрена атака? Човешка дейност разбирам ,диверсия или военен удар по обект които работи срещу вражеска държава или подържа такива системи и производства.Има ли Русе индивидуални средства за защита на всеки гражданин.Те в срок на годност ли са? С какво ще изнасят хора,план за действие в едно със държавен резерв и военновременни запси? Пожарна,полиция,армия,общинари,ГЗ,ПОЖАРНА.Раздаване на лично оръжие? Какъв е планът.Русе бедства от промишленни производста години наред и план за действие няма или не сработва? Дишаме говната на няколко фабрики.Нещо пак си търкат задника с тоалетна хартия ,с после гърдите.Може и да пораснат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари