Ако Русия заповяда атака на киберармията си, щяхме да го усетим по-болезнено

0
Спас Иванов: По-скоро става въпрос за единични акции отколкото атака на държавно ниво
Спас Иванов: По-скоро става въпрос за единични акции отколкото атака на държавно ниво

Спас Иванов: По-скоро става въпрос за единични акции отколкото атака на държавно ниво

Темата за киберсигурността на България отново стана на дневен ред. Причината – хакерска атака, която опита да срине редица уеб сайтове у нас. За щастие, теч на лични данни не беше отчетен. Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов уточни, че вече са ясни имената на руския хакер, който стои зад атаката. Страната ни ще поиска от Русия неговата екстрадиция.

„По-скоро става въпрос за единични акции отколкото атака на държавно ниво. Смятам, че ако Русия заповяда атака с възможностите на киберармията, която има, защото тя поддържа киберармия, щяхме да го усетим доста по-болезнено”, категоричен е специалистът по киберсигурност Спас Иванов. По думите му „ако това е официална поръчка от страна на руските власти, стигането до един извършител толкова бързо и толкова лесно на практика би било напълно невъзможно”, предава NOVA.

„Ако предположим, че сме стигнали до правилния човек, то по всяка вероятност не е поръчка”, категоричен е Иванов. Той нарече информацията, че това е официална атака от руска страна, зад която стои един-единствен извършител, „меко казано несериозна”.

„Аз бих го приел по-скоро като предупреждение”, уточни експертът. Според него ако искаш да блокираш дейността на институции, не атакуваш пред уикенда, а в работен ден. Бяха ударени сайтовете на банки, медии, министерства и други институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    ...
    Тази „кибер-атака“ има за цел да провери, колко е изпростяло населението на България и с какви опашати лъжи може да го накараш да ти играе по свирката. Една атака ръководена от хакер или хакерска група се очаква да е добре премислена. И най-вече DDOS атака не се прави от домашния ти компютър, а се прави със зомбирани компютри за предпочитане много далече от теб. И то не десетина, а десетки, стотици хиляди, че и милиони. А нашите „кибер-ченгета“ успяха за отрицателно време да ги изследват всичките тези компютри и категорично установиха, че зад тях стои някаква хакерска група с име, което явно е хрумнало на някой детски мозък и бързо установиха, че седалището на тази група е в Санкт Петербург, който е родния град на Путин, следователно тази група му е приближена. Голям майтап! Ама за чия сметка?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари