Ако претърпим трудова злополука вкъщи, инцидентът се декларира в НОИ

0
Работата от разстояние е една от най-препоръчваните мерки  за ограничаване на разпространението на COVID-19
Работата от разстояние е една от най-препоръчваните мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 Снимка: iStock

Паричното обезщетение зависи от тежестта на инцидента

Въпреки въведените от работодателите мерки, свързани с хоум офис, по време на пандемия се отчита ръст в трудовите злополуки тази година спрямо предходната. За деветте месеца на 2021 г. пострадалите са общо 1740, предава Монитор. 

За сравнение - за същия период на миналата година те са били 1693, сочат официалните данни на Националния осигурителен институт. Това означава, че има

47 души повече пострадали в трудови инциденти

през деветте месеца на тази година. Като положителна статистика обаче можем да отбележим, че през деветте месеца на тази година по-малко хора са загубили живота си в злополуки – 47, а през миналата 2020 г. починалите са били 55.

С малко над 300 на брой пък са намалели инцидентите на работното място през изминалата 2020 г. спрямо 2019 г. Общо инцидентите, станали на работното място, за 2020 г. са 1901, а на път за работа - 408, през 2019 г. на работа са пострадали 2241 души, а на път за работа - 490, сочат още данните на НОИ.

В случай на трудова злополука по време на хоум офис инцидентът се декларира в Националния осигурителен институт в рамките на три работни дни. Когато инцидентът е довел до смърт или нараняването може да доведе до трайна инвалидност, както и когато има пострадали повече от трима работещи, освен НОИ работодателят трябва незабавно да уведоми и Инспекцията по труда. Временната нетрудоспособност обаче зависи от тежестта на трудовата злополука, което определя и колко време ще се получава помощ от пострадалия, посочват от осигурителния институт.

Работата от разстояние е една от най-препоръчваните мерки

за ограничаване на разпространението на COVID-19. Заради това бяха предприети промени, с които се дава възможност в условията на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка работодателите да изпращат служителите си да полагат труд от разстояние едностранно – със заповед, разясняват от ИА „Главна инспекция по труда“. С нея се променя само мястото, където ще се извършва работата.

Условията за работа от разстояние се уговарят в индивидуалните трудови договори, в анекси към тях или в колективни трудови договори съобразно разпоредбите на Кодекса на труда. С подписването на тези документи служителят на практика е дал съгласието си да работи по този начин и да спазва условията в тях, разясняват още от ГИТ. В случаите на извънредно положение, когато работата от разстояние е възложена със заповед на работодателя, следва да има доказателство, че служителите са запознати със заповедта. Хоум офисът има повече позитиви и за двете страни, поради което до момента няма сигнали, касаещи специфични проблеми, свързани с работата от разстояние, казват още инспекторите по труда.

Общо за страната в рисковите професии попадат и служителите, които се занимават със събиране и обезвреждане на отпадъци, както и търговците и чиновниците. Статистиката обаче не обхваща хората, които работят на черно – без трудови договори и регламентирани условия на труд. Логично това са и много рискови работни места поради отсъствието на ангажимент от страна на работодателя дори на хартия да спазва изискванията на закона за осигуряване на безопасност на работното място.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари