Ако искате да смаяте децата си, опитайте това през лятото

0
Гениален баща превърна детски басейн в научен проект
Гениален баща превърна детски басейн в научен проект

Ако си падате по научните експерименти, този страшно ще ви впечатли!

Ако искате да впечатлите приятелите си или да смаяте децата си, трябва да опитате това през лятото. Гледайте във видеото как един баща и двамата му сина се забавляват в басейна на задния двор, образувайки си сами интерферентна вълна. Децата му се смеят и крещят заразително!

Този уникален феномен може лесно да бъде възпроизведен във всеки басейн. Колко конструктивно e всичко това според физиците: „Конструктивната интерференция* е вид интерференция, която се среща по средата на всяко място, където две интерферентни вълни се изместват в една и съща посока. Това се наблюдава  при всяко място, където две интерферентни вълни се насочват нагоре. Но също така се наблюдава и когато две интерферентни вълни се изместват надолу.“

Лично за мен всичко това ми идва твърде научно, за да го схвана съвсем. Но със сигурност знам едно нещо: този баща успява да създаде един красив убиец на вълни! И не съм единствената, която смята така. Откакто това видео е качено през 2007 г., е гледано над 1 млн. пъти.

* Във физиката интерференцията е феномен, при който две или повече вълни се наслагват, за да образуват резултатна вълна с по-висока или по-ниска амплитуда. Интерференция обикновено се отнася до взаимодействието на вълни, които са взаимно свързани или кохерентни помежду си или защото идват от един и същ източник, или защото имат еднаква или почти еднаква честота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари