Ако искате да постигнете нещо, усмихнете се

0
Усмихнатият винаги е по-силен от гневният
Усмихнатият винаги е по-силен от гневният

Усмихнатият винаги е по-силен от гневният

Както казват, нашата мисъл и емоции определят как се справяме със ситуации. Когато се появи проблем, който изглежда надхвърля нашата способност да го решим, търпението и оптимизмът могат да ни помогнат да го преодолеем без трайни последици.

Изборът ни да се насочим към негативността може да доведе до дисбаланс в емоциите и да предизвика още повече стрес, тревога и гняв.

Усмивката и спокойствието могат да ни помогнат да постигнем повече

Често конфликтите възникват между хора, които са близки до нас. В такива ситуации имаме две възможности - да изгубим самообладание или да се опитаме да рационализираме това, което се случва.

Изборът между тях зависи от нашата способност да контролираме импулсивността си и да бъдем внимателни. Правилно е да използваме откритостта на ума, за да успокоим вълните.

"С една усмивка е по-лесно да постигнем това, което искаме, отколкото с меч", каза Уилям Шекспир.

Не става въпрос за победител или загубен в спора, а за урок, който може да бъде поука за тези, които действат по-балансирано.

Спокоен диалог, усмивка и спокойно поведение в отговор на агресия ще бъдат полезни в бъдещи ситуации. Затова казваме: "Ако искате да постигнете нещо, усмихнете се."

Гневът не води никъде

Гневът често води до безперспективни ситуации. Той ни пречи да слушаме и да внимаваме на важни детайли, не ни позволява да разберем другите и да бъдем разбрани от тях. Когато сме ядосани, вече не виждаме нищо, освен своето его.

"Да се ядосаш е като да хвърлиш горещ въглен на друг човек. Единственият, който се изгаря, си ти", каза Буда.

Гневът помрачава ума ни и ни кара да вярваме, че сме безгрешни. Може дори да не осъзнаваме, че побеждаването на битката няма да ни донесе нищо, защото не знаем какво мисли противникът ни или защото ще повярваме в лъжа.

Спокойното решение на трудната ситуация

От друга страна, човекът, който се усмихва във вълненията, е по-настоятелен от ядосания. Той разбира, че размисълът и анализът са най-лошите врагове на арогантността и грубостта, които често се генерират от гняв.

Той също така придобива ценен опит в намирането на решения на проблемите, като проявява търпение. Важно е да можем да слушаме и да уважаваме мнението на другите, което е различно от нашето, и да помним, че всички правим грешки.

Способността да контролираме себе си в трудни моменти помага да се справим с изблици на гняв. Става въпрос за това да научим как да управляваме тези импулси по най-ефективния начин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари