Ако имаш две сака, дай едно на ближния си

3
Архетипите в българските избори: любовникът, магьосникът, везирът и героят
Архетипите в българските избори: любовникът, магьосникът, везирът и героят

Архетипите в българските избори: любовникът, магьосникът, везирът и героят

Шушука се, че пиарът на господин Бойко Борисов е поет от израелска фирма. Дали е вярно или не, не знам, но трябва да призная, че ходовете му напоследък са много... как да го нарека, библейски. Все едно ги е писал някой колега на Йоан, Лука, Матей и Марко. И Бойко като най-прочутия син на Израел обикаля из галилейската пустиня, тоест върти кръгчета из магистрала „Хемус“, и извършва чудеса. Ето онзи ден, слезе от магаренцето си, тоест от джипа си и съвсем като Божия син свали от гърба си сакото си, за да го даде на общински съветник, маскиран като работник. Както е казал Божия син, ако имаш две сака, дай едното на ближния си. А какъв по-ближен може да има Бойко от подчинените си от ГЕРБ? Но това не е единственото чудо, което извършва свети Бойко Банкянски, пише Лола Монтескьо в КЛУБ Z.

Само преди дни той с кажи-речи една ваксина излекува целия народ, така както Христос с един хляб го нахрани, и ето, че светът заговори за „българския модел“ за справяне с кризата. Хем всички се разболяват, хем пандемията е победена, истинско чудо! Сигурна съм, че и след 2000 години (2000 години сл.ББ.) по стъпките на Борисов по магистрала „Хемус“ ще вървят милиарди почитатели и ще искат да зърнат всеки пункт, който той е открил, и да се поклонят пред всяко въженце, което е прерязал.

Но ББ не само прави чудеса, който се докосне до него, също става чудотворец. Да си припомним за нашенския Юда – Цецо Цветанов, който от една гарсионера направи шест апартамента само за два-три мандата. А и не само той стана апартаментотворец след общението си с Учителя Борисов – всички предани кадри от върховете на ГЕРБ и съпътстващи се сдобиха с нови и обширни апартаменти в центъра на София, за които твърдят, че честно са си платили с 2 декара трънки във Врачанско и златния ланец от сватбата.

Хубави са предизборните приказки, забелязвам, че и други архетипи се раждат в предизборни времена. Ето Марешки от прост и аптекар, исках да кажа от прост аптекар, изведнъж се превърна в българския Рокфелер, в нашенската Пепеляшка. По БТВ тази сутрин той разказа извънредно интересното си битие, в което от бедно момче на помощи с много труд успял да стане милионер, като между помощите и първия милион направил един престой в Москва и от тогава насетне бизнесът му процъфтявал. А вие като сте балами, ходете в Гърция и Занзибар после се чудете що не сте милионери. За такъв разказ като този на Марешки колегите-писатели казват, че е много кинематографичен. Демек, утепал се е за филм, че даже за Оскар. Ако Марешки не влезе в парламента, бих го посъветвала да помисли за филмова кариера, просто го виждам как се превръща в българската Джулия Робъртс от ролята ѝ в „Хубава жена“. Скита се беден и гладен по шосетата, докато не срещне прин... премиера.

Третият популярен архетип, от който се възползват играчите в изборите тоя път, е любимият на целия български народ „Юнакът и Змея“. Героят в общи линии само е изчаквал в шоуто си да дойде подходящият момент, за да се впусне в бой и да отсече главата на змея, спасявайки бедното, но благодарно население, да се ожени за принцесата и да седне на царския трон.

За пореден път се появи и архетипът на любовника. Даже цяла коалиция от любовници. Който ги пожелае, негови са. Обещават всичко, което народът иска и се кълнат, че са верни до гроб, а след изборите внезапно се озовават в неудобна поза в кревата на някой чужд, нахално твърдейки, че не е това, което си мислите.

Някои партии пък променят архетипа си за всеки избор и от герой, бог и любовник вече играят само магьосникът. Сещате се, дето във всеки филм по някое време уж умира, ма после пак възкръсва и така вече 70 години.

И накрая отново и в тези избори участва и архетипът на мъдреца-везир, който се крие в сянката на султана, прави се, че от него нищо не зависи, но накрая се оказва, че и дворецът, и султанът, и народът са негово притежание и останалите архетипи са на комисионна при него.

Източник: КЛУБ Z
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари