АКФ: Община Русе е подарила имот на границата на Дунав мост на частно дружество

8
Игра на паркинги
Игра на паркинги Видео: АКФ

Игра на паркинги

Антикорупционният фонд (АКФ) излезе с ново разследване: "Игра на паркинги: Как лица, нашумели покрай скандала на Капитан Андреево, насочват интересите си към северната граница на България". Темата коментира Лора Георгиева, юрист в АКФ, цитирана от БНР.

"Случва се това, че Община Русе на фона на публичните обещания, че ще реши проблема с многото тирове, които се струпват и пречат на града, на практика е подарила един общински имот на границата на Дунав мост за срок от 30 години на частно дружество. Това частно дружество видимо е вече свързано с лица, известни от границата на Капитан Андреево, и фирмата, която оперира паркинга за тирове и там.

Миналото лято е започнала процедура, за която кандидатстват само две фирми, едната предлага 50 лева над прогнозната, обявена цена, а другата 200 000 и е избрана, разбира се, втората, която предлага по-висока цена. Интересното е, че тази втората е създадена буквално два дни преди крайния срок за подаване на документи и общината не възлага изграждане на паркинг, а предоставя имота си на тази фирма да го използва за 30 години, като все пак фирмата се задължава да построи паркинга. От там нататък да го използва както намери за добре като паркинг. В замяна на това плаща на Общината по 600 000 на година.

Има голям проблем - и юридически, и икономически. Говорихме с представители на Общината и стана ясно, че кметската администрация не е извършила никакъв финансов анализ колко ще струва изграждането на паркинга и какви приходи той би могъл да генерира. Така Общината представя огромен по площ общински имот за ползване от частна фирма за изключително дълъг период от време. Оказва се, че не е ясно как е изготвена прогнозната цена и защо е разсрочена толкова напред във времето.

Реално Общината първоначално получава милион и шестстотин хиляди и след това всяка година по малко под 600 000. Т.е. това за такава община не са големи суми, но Общината хем губи възможността да генерира приходи, хем възможността да контролира какво се случва на този паркинг. Освен това, според финансовите експерти, с които се консултирахме, Общината би си върнала инвестицията в рамките на година или две, ако тя беше построила паркинга, дори и ако беше взела заем.

Тоест, Общината е могла да обяви обществена поръчка само за строежа или сама да финансира проекта с банков кредит, можела е да изиска част от приходите, които са от стопанисването на паркинга, защото тук става въпрос и за такси, и за приходи от търговските обекти, които ще се намират на този паркинг.

А сега Общината не получава нищо от това. Тоест, целият контрол как се стопанисва паркингът, е в ръцете на частното дружество. Да не говорим, че не е ясно защо е сключила договор за ползване за 30 години, което е много дълъг период. Още повече, договорът не защитава интересите на Общината и обществения интерес, защото са заложени изключително ниски пари за неустойки и гаранции. Този договор може да бъде развален или да се търсят парва по него само по съдебен ред. Това много би затруднило защитата на обществения интерес, а и на Общината като собственик на този имот."

Таки, Ами и Хърсев

"Частното дружество, на което Общината е предоставила имота си за 30 годни, е съвсем директно свързано с лицата, които свързваме с паркинга на Капитан Андреево. Освен това дружества на финансиста Емил Хърсев в момента са мажоритарен собственик на "Тир паркинг-Русе", който вече е ООД, а всъщност същият човек е мажоритарен собственик и на дружеството, което оперира паркинга на Капитан Андреево. Както знаем, там има обществен проблем с тировете, които преминават, защото те не могат да избират дали да престояват или не на този паркинг там. Същото нещо се случва вече и на Русе.

Очевидно, когато едни и същи хора се появяват на сходни места, явно има сходни интереси, които те преследват чисто икономически или пък други интереси. Така или иначе моделът "Капитан Андреево" работи успешно и ние виждаме сериозни заявки за неговото мултиплициране, и МВР, и прокуратурата би следвало да проверят какво се случва и защо по този начин. Все пак, надявам се този път, когато виждаме, че този модел се повтаря, да бъде по-сериозна реакцията на институциите", добавя Георгиева.

Медиите пак мълчат

"За това разследване още никоя от големите телевизии не ни е поканила, за да го представим. Но за "Осемте джуджета" им трябваха около три години... Нека им дадем малко време, може би когато излязат всички епизоди от разследването, все пак ще ни поканят да говорим за него. Нещата в България бавно се случват. Интересно е, че все още не се обръща внимание на следващото ни разследване, след "Осемте джуджета", в което представихме – как се случват схемите, в "Осемте джуджета" – как се провеждат разговорите за тези схеми, хората, които посредничат, поведението им и връзките им. Така схемите за корупционно влияние нито се разследват от институциите, нито се огласяват от големите телевизии в публичното пространство", обобщава юристът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    28
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Положението е безнадеждно! Всичките кандидати са от различни партии, но едни и същи по манталитет. Избирани са да са верни на ЦК на Задкулисието и Кремъл, но останалите критерии да са образовани, умни, находчиви, честни и родолюбци нямат значение. Това позволи във администрацията и властта да се напъхат каква ли не продажна, некадърна и корумпирана пасмина, като тоя Пенчо Милков и останалите съветници в община Русе. Всичко трябва да се изрине в мръсния канал и започне на ново, с нови кандидати, не от настоящото продажно политическо.
  • 6
    27
    leouomforti
    Корумпираният Пенчо смени красивата си съпруга Боряна с любовницата Биляна, но от затвора няма да избяга.
  • 7
    26
    бъндджито
    Пенчо Милков взема комисионни от паркинга с които си купи мезонет в топ центъра.
  • 9
    25
    До Димо Димов
    Ей, малоумнико, това ще стане ама друг път. Хората броят дните, часовете и минутите да кроя на управлението на нашия либийски кмет. Да му мисли Корнела, дето ни го натресе, Майчето Манолова, дето го подкрепя и останалите чугунени комунистически кратуни. Накрая да не стане да има кмет, но да няма град. Защото и последните русенци ще успея да преминат окопите, дарени ни от кметския екип и ще избягат от града. Тогава щете не щете ще закриета града. А когато Русе остане под 250 души, кмет няма да се избира а ще се назначава кметски наместник
  • 5
    24
    русенец
    Човече, коментирал под номер 20, кой ти каза, че Менчо Пилков е юрист и доктор по право. Ако имаш предвид дипломата издадена то Тракторния университет, тя е всичко друго, но не и диплома на юрист. то сега юристите с лопата да ги риниш. И намират голяма "реализация", може би повече от половината от тях не работят като юристи, кой работи като алпинист монтаж на дограма, кой е заварчик, кой е охранител и портиер в лечебно заведение. Все кадри на Русенския Тракторен университет. А относно докторантурата - там е мъгла. Един юрист не може да подписва такива договори, не може да бяга от отговорност, не можа да се крие зад гърбовете на своите заместници, като ги задължава те да подписват договорите. Ех, ако кмета беше така добъ юрист както е добър в кекса, то в общината нямаше да има юридически хаос и бъркотия. Но уви либийчето се оказа единствено добър в кекса. Горките служителки на общината. А относно съветниците, нека се провери кои съветници как са гласували. А и въпросът е кой е внесъл докладната за тази нагла сделка. Дали част от съветниците нарочно не са го оставили нашия либийски кексаджия да се оплете съвсем. Но остават вече 20 дена и край на Менчовото управление
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари