Ахмед Доган подкрепя Русия

2
Позицията на Доган относно свалянето руския самолет, е че България не трябва да бъде част от турско-руския конфликт
Позицията на Доган относно свалянето руския самолет, е че България не трябва да бъде част от турско-руския конфликт Снимка: © Tema daily

Лидерът на ДПС Лютви Местан, който подкрепи Турция и НАТО след сваления руски бомбардировач, е отстранен от поста, причината е различната позиция по проблема на почетния председател Ахмед Доган, съобщават медиите в южната съседка.

Според медиите в южната ни съседка Лютви Местан е отстранен от поста си, тъй като е подкрепил Турция и НАТО след сваления руски бомбардировач, пише БГНЕС.

Позицията на Доган относно свалянето руския самолет, е че България не трябва да бъде част от турско-руския конфликт и допълва, че  Местан смята, че страната е постъпила правилно с действията си спрямо бойния руски самолет.

До уволнението на Местан се стигна след споровете в партията за външната политика на страната, а декларацията, оправдаваща действията на турските ВВС и в подкрепа на позицията на НАТО, представена в българския парламент се оказа отключващ фактор за отстраняването му, пише в турската си секция DW.

Позицията на Доган относно свалянето руския самолет, е че България не трябва да бъде част от турско-руския конфликт и допълва, че България като член на НАТО не трябва да взема страна в кризата между двете държави.

Местан смята, че страната е постъпила правилно с действията си спрямо бойния руски самолет.

В публикацията се пише още, че ДПС е ключова партия в българската политика и ролята на електоралния му потенциал при избори за парламент и за президент е особено голяма.

Различните медии в Турция не пропускат да отбележат, че ДПС е представител на 10% от българското население, а именно на етническите турци, наследници на останалите от времето на Османската империя.

В. "Миллиет" съобщава за отстраняването на Лютви Местан в статия със заглавие:  "Защити Турция, изхвърлиха го от партията". "Криза в турската партия", съобщава регионалният всекидневник "Олай" в Бурса.

"Стоя зад думите си. В българския парламент представих декларация от името на парламентарната ни група по повод руския самолет, който наруши въздушното пространство на Турция и не приемам, че това е грешка, стоя зад всяка дума от текста", казва Лютви Местан след новината за изключването си, цитиран от "Олай".

Според изданието въпросната декларация е предизвикала гнева на Доган, който определи позицията като гаф. Също така се пише, че отстраняването на Местан е финалът на напрежението между него и Доган.

Вече бившият председател Лютви Местан днес не присъства на първия от серията възпоменателни митинги в памет на жертвите на т.нар. „възродителен процес“, които по традиция се провеждат в Кърджалийско в края на декември.

Въпреки, че на вчерашната среща с журналисти той заяви, че ще присъства и на двата митинга независимо в какво качество

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари