Ахмед Доган е българският „Мили Ванили“ в бизнеса - нови разкрития

1
Ахмед Доган фасадно прави бизнес, но зад него държавата върши цялата работа
Ахмед Доган фасадно прави бизнес, но зад него държавата върши цялата работа Видео: Фейсбук

Една от големите корупционни схеми на предишното управление - удълбочаването на Варненското езеро. 400 млн. лв. за дейност, която струва поне два пъти по-евтино лъсна днес в Народното събрание

Народният представител от "Да България" Антоанета Цонева разкри мащабна корупционна схема, свързана с пристанището на Доган - ТЕЦ Езерово по време на изслушването на служебния министър на транспорта Георги Тодоров: 

" Защо проектът за удълбочаване на канали 1 и 2 в Пристанище Варна е изключително важен? Заради голямата и мистерия и тайна, в която продължава да е обвит.

Става въпрос поне за 435 млн. лв., които са инвестирани в удълбочаване на каналите на Варненското и Белославското езеро.

Какво обаче е притеснителното? Абсолютната непрозрачност при реализацията на този проект.

От тази матрьошка от договори между фирми в нито един момент няма обществена поръчка. Всичко се реализира по любимия подход на правителството на ГЕРБ, т.нар. инхаус, по модел на “Автомагистрали” ЕАД.

Опитите на медиите и нашите опити да получим повече информация за тези договори, за техните условия, за техническите проекти удряха буквално в стената.

Копчето скоростно се натиска от момента, в който през 2019 г. Ахмед Доган става собственик на ТЕЦ Варна и прилежащото пристанище “ТЕЦ Езерово”.

В онзи момент институциите започват да действат с огромна скорост, отделят се средства, започва инхаусът, заобикалят се обществените поръчки.

Виждаме, че дълбачките се движат само по трафик и траектория, която осигурява достъп именно до пристанището в Езерово и другите 14 порта нямат никакъв интерес.

Питаме защо са сключени тези договори, защо размерите им са такива, защо заобиколихте ЗОП и смятате ли, че защитавате интереса на другите частни агенти?", каза Цонева

Нейният съпартиец Ивайло Мирчев също се включи с питане към служебния министър: 

"Г-н министър, г-жа Цонева излезе да ви разкаже една корупционна схема, свързана с г-н Доган, пък вие рецитирате Търговския регистър.

Това не е уважително към народните представители, защото на конкретен въпрос, свързан с очевидна корупционна схема, аргументите са финансовите отчети на дружествата.

Години наред „Агрополихим“, „Девня Цимент“, „Солвей Соди“ – едни от най-големите български предприятия, искаха това удълбочаване да го има. То не се случи.

В момента, в който г-н Доган си купи ТЕЦ–а, българската държава рязко отдели 400 милиона лева за това удълбочаване.

Българският „Мили Ванили“ в бизнеса е г-н Доган. Фасадно прави бизнес, обаче отзад държавата върши цялата работа.

Как, г-н министър, си обяснявате това изключително мобилизиращо поведение на българските институции от момента, в който г-н Доган си купува теца, а не години преди това?", попита Мирчев. 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари