"Агромах" е фирмата, която сутрин получава 25 милиона, следобед - още 25!

1
Кирил Добрев: Това е фирмата, която всеки ден печели по една обществена поръчка.
Кирил Добрев: Това е фирмата, която всеки ден печели по една обществена поръчка.

В началото на юни тази година БСП подава сигнал до прокуратурата и властта с въпроси как се харчи общественият ресурс и има ли фирми-любимки за ремонти на пътища, и в частност небезизвестната фирма "Агромах".

Компанията-любимка на кабинета "Борисов 2", първенец по брой спечелени поръчки за строителство на магистрали и пътища, от 2014 г. до сега е прибрала над 293 милиона лева за ремонти и строителство на пътища. В тази баснословна цифра не влизат парите за довършване на магистралите "Струма" и "Марица", както и рехабилитацията на "Тракия" и "Хемус", също правени от тази фирма. Сметките на "Агромах" набъбват драстично, откакто шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е Лазар Лазаров, а Лиляна Павлова е министър. Три месеца - никакво развитие по сигнала на БСП, изваден наяве от депутатите на столетницата Кирил Добрев и Жельо Бойчев, пише Bnews.

Към днешна дата собственикът на същата тази фирма Методи Бачев стана герой от селски събор - насред центъра на симитлийското село Черниче, грабнал микрофона в ръка, той разкри как "кметът на Симитли е е*ал Бойко Борисов". Без изобщо да подозира босът на фирмата-любимка на ГЕРБ е заснет от собственика на местен новинарски сайт, който днес Бачев обвини, че го е рекетирал - искал му 10 000 лв., за да подсигури медийното му спокойствие.

След една прекарана нощ в полицията, където бе привикан да обясни "сексуалните разкрития" за премиера, се оказа, че задържането му е незаконно - според преценката на прокуратурата няма данни за образуване на досъдебно производство за хулиганство. Арестът на шефа на фирмата на властта струва оставката на перфектния до този момент в работата си началник на ОД на МВР - Благоевград Росен Таушанов. Главният секретар на МВР Георги Костов влезна в тона на шефката си Бъчварова и обясни, че полицейският началник се е "пренавил", а това няма как да остане безнаказано.

Ако службите в България си вършиха работата, шефът на пътната строителна фирма "Агромах" Методи Бачев нямаше да е на събора в Симитли и да говори такива неща. Това заяви в парламента днес депутатът от БСП Кирил Добрев, припомняйки с колегата му Жельо Бойчев гореописаният сигнал, подаден преди три месеца за разследване на дейността на Агенция "Пътища" и "съмнителните", по думите им, поръчки, които тя е давала именно на фирмата на Бачев - Агромах".

Това е фирмата, която всеки ден печели по една обществена поръчка. Скандално е!", заяви в интервю за Информационна агенция Bnews Кирил Добрев.

Пред медията ни той извади наяве и конкретни скандални цифри, превеждани по сметките на "Агромах" от държавата. Ето и пълното интервю:

- Г-н Добрев, преди 3 месеца БСП сезира властта, включително и Главния прокурор, за поръчките, които е получавала станалата по-известна не толкова с „качествени“ ремонти, колкото с близост до властта, фирма „Агромах“. Към днешна дата кабинетът „Борисов 2“ бездейства и мълчи. Как си обяснявате това?

- Изумен съм. Нямам обяснение. Вече минаха повече от три месеца от подаването на сигнала ни. Искрено се надявам службите да работят в тази посока, още повече, че бяхме подали абсолютно неоспорими доказателства за нарушения във фирмаАгромах“. Ставаше въпрос за това как една фирма може да усвои 50 млн. за изкопни работи и канавки само за 32 дни, а парите да бъдат платени на два транша: сутринта да получи авансово 25 млн., а следобед - окончателното плащане от следващите 25 млн.

Всички тези факти бяха подадени и към Главния прокурор, и към Икономическа полиция. Нямам представа защо не работят...

- След падането на кабинета „Орешарски“ и връщането на власт на Борисов, „Агромах“ стана огромен холдинг, купувайки фирмата на Георги Гергов „Пътища Пловдив“ и печелейки обществени поръчки за милиони левове, както и 90% от търговете. Как става това?

- Това стана много бързичко. Още повече преди това шефът на АПИ /Лазар Лазаров/ е помагал доста за осъществяването и на сделките, и на спечелването на апетитни обществени поръчки именно от „Агромах“. Tози голям холдинг за много кратко време спечели поръчки за над 1 млрд.лв.

- Може ли в случая да говорим за гранде корупция?

- В случая имаме една фирма, която е облагодетелствана от държавата. Фирма, която всеки ден печели по една обществена поръчка. Сами хората да преценят качеството на изпълнение на обектите и дали тази фирма е най-добрата в България по ремонтите, за които прибира милиони левове...

Интервю: Bnews

Припомняме за един от последните скандални ремонти, извършени от "Агромах" - този на Лот-2 от АМ "Струма", чиято току-що положена асфалтова настилка през март тази година не издържа дори и една зима и се напука. Асфалтът се изрони, а на места се ибразуваха истински ями. Самото кръгово кръстовище пък, което насочва трафика към Благоевград и границата с Македония, бе покрито с огромни пукнатини. За "добре свършената работа" тогава фирмата на властта "Агромах" прибра 358 722 000 млн.лв. за дължина на шосето 37.48 км.

Източник: BNews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари