Агенцията по вписванията ще съхранява данните в държавен облак

0
В момента данните се съхраняват на две различни места
В момента данните се съхраняват на две различни места

Служители, работили в Търговския регистър, който бе сринат повече от две седмици през август, не са получавали бонуси за работата си през периода.

Това обяви директорът на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, която оглави ведомството след срива, пише Дневник.

Изявлението й е по повод изтекла информация за раздадени бонуси.

Последва проверка от инспектората на Министерството на правосъдието, която не показа нарушения.

Козарева коментира, че няма как 600 служители, работещи в агенцията, да се обвързват със случая със срива на Търговския регистър. Допълни, че правилата за получаване на бонуси са дори променени междувременно така, че даден служители трябва да е работил поне 45 дни през съответното тримесечие, за да получи допълнителна сума за работата си. След препоръки на инспектората пък сега правилата за това се събират в единен документ след като сега с в три отделни в зависимост от статута на отделните служители.

Козарева увери, че е изпълнена поръчката за укрепване на софтуера, която бе обявена след срива и паметта се ползва вече за съхранение на данни. Увери, че при срива никакви данни не са загубени.

Посочи, че все пак мерките за надеждното съхранение на данните трябва постоянно да се взимат и не може тези, които са предприети, да решават въпроса веднъж завинаги.

В момента вече на две различни по географско положение места се съхраняват данните на Агенцията, а съвместно с Държавната агенция за електронно управление се работи по изграждането на държавен облак, в който данните от регистрите на агенцията ще се съхраняват като допълнителна мярка.

В отговор на въпрос Козарева увери, че фирмите без дейност ще могат да декларират това на отделно гише в Агенцията от януари, така че да не се бави работата на служители при обслужването по други въпроси.

Съобщи, че от лятото действа работна група, която до март трябва да каже какви нормативни и други промени са нужни, за да може Имотният регистър, управляван от агенцията, да дава информация по имот, а не по неговия собственик, каквато е организацията в момента.

Обясни, че процесът няма да е кратък, защото след като започна реорганизацията, ще трябва да бъдат сканирани 45 млн. документа и да се създаде нужният софтуер, който да извлича от тях нужната информация. "Работи се много сериозно по този въпрос", обяви тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари