Агенция „Митници“: Близо 80% е ръстът на задържаните фалшиви стоки за година

0
Над 17,5 милиона артикула са спипали митническите служители през изминалата година
Над 17,5 милиона артикула са спипали митническите служители през изминалата година Видео: БГНЕС

Над 17,5 милиона артикула са спипали митническите служители през изминалата година

За цялата 2023 г. Агенция „Митници“ е задържала над 17,5 млн. артикула, които нарушават права на интелектуална собственост, което представлява ръст от близо 80% на задържаните фалшифицирани стоки спрямо предходната 2022 г.

Това заяви Георги Георгиев, директор на Дирекция „Митническо разузнаване и разследване“, предаде БГНЕС.

Българските „Митници“ имат водеща роля в Европа при задържането на фалшифицирани стоки, които водят не само до огромни загуби – за изминалата година те се оценяват на близо 16 млрд. евро, но и до загубата на работни места – около 200 хиляди души.

Според официалните данни през миналата година нашите митничари са разкрили 678 случая, което е малко по-малко, отколкото през 2022 г., когато те са били 742, но броят на задържаните артикули е много по-голям. През 2022 г. те са били близо 10 млн.

През изминалата година Агенция „Митници“ има много високи резултати в областта на задържане на стоки, нарушаващи права на интелектуална собственост“, подчерта Георгиев.

Фалшифицираните артикули идват у нас традиционно от Турция, Китай и Хонконг.

Опаковъчните материали са най-задържаните стоки през 2023 г. – над 15 млн. Следват: облекла и аксесоари – над 1,2 млн. броя; парфюми и козметика – над 320 хил.; етикети и стикери – близо 85 хил.; чанти, портфейли и портмонета – над 83 хил.; аксесоари и части за автомобили – над 43 хил.; обувки – над 40 хил. броя.

Един от най-големите успехи през миналата година е свързан със задържането на опаковки и касети на една от най-големите световни фирми в производството на тонер касети.

След като споделихме задържането с правопритежателите на марката, те успяха да неутрализират производство в България на фалшиви тонер касети. През ноември генералният мениджър на тази компания за Европа беше в Агенция „Митници“, за да изрази своята благодарност на служителите на летище София и „Капитан Андреево“ за чудесната работа, която са свършили“, разказа Георгиев, добавяйки, че това не е еднократен акт и редица асоциации, защитаващи правата на интелектуалната собственост, са изразявали своята благодарност към тях.

Георги Георгиев заяви, че 60% от фалшифицираните стоки се задържат на ГКПП „Капитан Андреево“, но също така много активно се работи и на пристанище Варна, където се разкриват много интересни случаи. Агенцията сътрудничи много активно с органите на Европейската комисия в лицето на ОЛАФ, Европейската служба за интелектуална собственост, с които се провеждат редица обучения.

Като цяло през последните години от 2020 насам Агенция „Митници“ увеличава задържанията на фалшифицирани стоки.

Това се дължи на местоположението на България. Тези стоки в повечето случаи са транзит през България, ние ги задържаме, като по този начин предпазваме потребителите в целия ЕС“, обясни директорът на Дирекцията „Митническо разузнаване и разследване“.

Георгиев заяви, че България през 2022 г. се нареди на трето място сред страните от Европейския съюз по брой задържани артикули, нарушаващи права на интелектуална собственост. „С резултатите, които имаме през 2023 г. най-вероятно ще подобрим своето класиране“, заяви той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари