Афроамериканци ще ни представят на Евровизия

1

Групата Еquinox, в която влизат и трима българи заедно с Жана Бергендорф, е създадена заради песента за конкурса.

Чисто нова група - Еquinox, създадена специално за Евровизия и то след като вече е избрана песента на България. Подобен смел ход се случва за първи път, откакто страната ни участва в европейския песенен конкурс, пише 24 часа.

Но има и още една новина - за първи път чужденци “ще играят” за България, тъй като в групата освен трима българи заедно с Жана Бергендорф са поканени и двама музикално талантливи афроамериканци.

Чест прави на БНТ амбицията ѝ да спечели с чисто нов проект, след като почти е утъпкала пътеката до успеха. В последните 2 г. България се докосна до победата и първо Поли Генова се класира на 4-о място (2016 г.), след което Кристиан Костов стигна до рекордното второ място миналата година.

И двете постижения се дължат на композитора и продуцент Борислав Миланов и колегите му от компанията “Симфоникс”. Новата песен също е тяхна.

Изборът им обаче не лежи на старите лаври, а на поредното им успешно участие в конкурса на БНТ.

На него те поднасят посланието Love beyond the bones - “Обичам отвъд материята”. То е за любовта, която движи света отвъд видимото, материалното и преходното. Това всъщност е песента, с която България ще се представя на тазгодишното издание на Евровизия.

Името ѝ е Bones (от англ. кости), а изпълнението ѝ е поверено на формацията от петима души Equinox, в която влизат трима българи и двама американци. Парчето е избрано от специална комисия, която разглежда проектите на различни продуценти. Всички те кандидатстват пред БНТ не само с песен, а и с изпълнител и с цялостна визия за представянето на сцената на Евровизия.

Най-доброто предложение според комисията е това на Борислав Миланов и колегите му от компанията “Симфоникс”. Те и преди са работили по престижния международен конкурс, но за разлика от преди, когато пишат песните специално за изпълнителя, сега според парчето решават кой да го представя.

“Тази песен ми се върти от доста време, но започнах да работя по нея от началото на декември”, обяснява Борислав Миланов. В началото има съвсем други планове за Bones, дълго време не може да намери подходящия изпълнител. Един ден му се обажда певецът Георги Симеонов - JJ, който пита Борислав дали има песен за Евровизия, защото той самият много би искал да участва в конкурса тази година. Композиторът го кани да запише част от песента, а впоследствие се решава да вкара и още гласове в нея. Така в парчето влизат Владимир Михайлов, познат от бенда в “Нощни птици”, който миналата година е сред беквокалите на Кристиан Костов на Евровизия, както и победителката от втория сезон на “Х Фактор” Жана Бергендорф.

“Всеки нов изпълнител, който се присъединяваше към проекта, носеше нещо ново като емоция и история и надграждаше песента”, обяснява Миланов.

Покрай продуцентската си компания “Симфоникс”, която работи с много международни музиканти, предлага и на двама американски изпълнители да се включат в песента му. Единият от тях е Джони Манюел, който миналата година толкова се харесва на журито в “Америка търси талант”, сред което е и изпълнителният продуцент на формата Саймън Кауел, че го праща директно на полуфинала. Другият е известният предимно като композитор, вокален педагог и музикален продуцент Трей Кембъл.

“Връщане назад нямаше - без някой от тези изпълнители песента губеше своя заряд, емоция и усещане. Затова те останаха в група, за да не жертваме начина, по който звучи парчето. Това е първият проект, който реализираме по този начин - групата се събра заради песента, а не обратното”, казва Миланов.

В нея посланието е за победата на светлината над мрака, за равенството

Затова и името на формацията ни всъщност означава равноденствие и в нея са събрани хора от различни континенти, култури, а и раси - двамата американци са тъмнокожи.

Песента е доказателство, че музиката е по-голяма от всички ни, стои над всяко его, защото в проекта се обединиха хора от различни култури и със специфично светоусещане”, обяснява Миланов.

Equinox ще излезе на сцената на Евровизия в първия полуфинал на 8 май в Лисабон.

Жана Бергендорф: Синът ми много ме подкрепи

- Жана, как се включихте в песента Bones? Следите ли Евровизия и пробвали ли сте се преди в конкурса?

- Това е първата година, в която участвам, макар че винаги съм искала да опитам късмета си. В проекта Bones ме покани музикалният продуцент Борислав Миланов. На практика бях нещо като последния елемент на пъзела и съм много благодарна за гласуваното доверие.

- Наистина ли в началото бяхте записали песен на Вида Пиронкова, която също се е явявала за Евровизия?

- Да, бях записала песента Rebirth, с която се явихме в селекцията.

- Как се напаснахте с другите изпълнители във формацията Equinox?

- Мисля, че сработването ни върви изненадващо добре и бързо. Може би се дължи на факта, че всеки един от нас е пял в група в някакъв момент от кариерата си и всички знаем добре къде са границите на личното его в един подобен проект.

- Работили ли сте с тях и преди?

- Работила съм с JJ. Той е писал песни за мен. Познавам и Владо. С Трей и Джони се срещнахме за първи път на репетициите в София преди 2 седмици.

- Визията ви е много различна в клипа към песента - какво е посланието?

- Песента е игра на тъмнината и светлината. Затова се казваме и Equinox.

Стилът ми е нещо като контраст с тъмнината

и се цели постигането на някакъв баланс в общото излъчване. Тук е моментът да изкажа благодарността ни на режисьора на видеоклипа Иван Москов, който свърши невероятна работа с нас.

- Какво каза синът ви, като чу за първи път песента - хареса ли му?

- Синът ми ме подкрепи много в това начинание. Мога да кажа, че той беше и една от главните причини да се заема с това предизвикателство, защото искам да се върна там, където бях преди като изпълнител.

- Как се подготвяте за голямата сцена в Лисабон?

- В момента съм във Виена, където се готвя усилено за конкурса. В края на месеца отново се събираме всички и продължаваме с подготовката заедно.

Владимир Михайлов е снимал с идола си Ейдриан Броуди

Владимир Михайлов е познат като фронтмен на групите “Сленг” и “Сафо”, част е от бенда на предаването на БНТ1 “Нощни птици”. Автор е и на музика и текстове за много български изпълнители. Той е не само певец, а и актьор. Изявява се на различни сцени - в театрални постановки, мюзикъли, но и в различни филми.

- Това не е първият ви опит с Евровизия - какво очаквате от конкурса тази година?

- Миналата година бях част от представянето на Кристиан Костов, работихме много, направихме впечатление на форума и зарадвахме България. Надявам се тази година да надградим този успех.

- Вие самият защо се съгласихте да участвате?

- Тази година отново поканата дойде от Борислав Миланов от “Симфоникс” - човек и приятел, когото дълбоко уважавам. Като част от Equinox имам възможност да представя България като артист на сцената и да работя с едни от най-добрите професионалисти в света.

- Имате дългогодишен опит като музикант, а и като актьор - снимате в много холивудски продукции, а и в български филми. Какво сте завършили и къде се чувствате на място?

- Учил съм езици, но от малък казвам, че искам да стана певец и актьор. Всъщност преследвам и двете мечти, даже чрез мюзикъла мога да ги изразя в едно. Да бъда сценичен артист, независимо дали пея, играя или снимам, всичко това е от години моята професия.

- Коя от ролите, които сте изиграли във филмите с холивудски звезди, ви беше най-интересна?

- Най-вълнуващите проекти, в които съм участвал, със сигурност са “Възвишение” и “Септември в Шираз”. Да имаш възможност да си партнираш с идола си (Ейдриън Броуди), да обсъждаш с такъв актьор ролята си, диетата си, подготовката си по пиано и да вървиш по стъпките му (“Пианистът”), да флиртуваш на екрана със Салма Хайек и да репетираш с нея дни наред сцена, в която двамата пеете дует, да запознаете децата си, това и досега ми звучи като сън.

Георги Симеонов- JJ е не само изпълнител, а и композитор и преподавател. 16-годишен става част от групата 032, а соловата му кариера започва през 2013 г.

- Кога направихте записите на Bones и как разбрахте, че вие ще представяте страната ни на Евровизия?

- Записите направихме поотделно, защото в първия момент още не беше ясна концепцията на песента. Не се знаеше дали ще бъде песен за един изпълнител, или за повече и колко точно. Разбрахме, че проектът ни има сериозен шанс за победа още в началото на февруари, когато БНТ изпрати на “Симфоникс” оценките на международните експерти и техните коментари. А когато окончателно Борислав Миланов ми каза, че именно ние ще представим България на Евровизия, бях дори изненадан. Защото вече толкова години в музиката съм имал и разочарования. Не съм свикнал да тръгвам с голямата кошница.

- Трудно ли е да се пее в група? Преди бяхте част от 032?

- Да пееш в група, винаги е предизвикателство. От една страна, е чисто техническата страна на пеенето във формация, защото трябва да се следват определени правила, за да има хармония в изпълнението. Също така важни са взаимоотношенията. Това, че още от ранна възраст пея в групи, ме научи на дисциплина и отговорност към другите, както и на това да жертвам егото си в много ситуации. Това понякога пречи в живота, но е задължително, ако искаш да си част от каквато и да била група.

- Как започнахте да преподавате пеене?

- Един ден моята близка приятелка, съпруга на мой колега от 032 - Радиана, дойде при мен и каза: “Започваш да преподаваш. Виждам, че имаш усет, чуваш всички грешки и имаш подход”. Може би и опитът ми в различни групи ме направи добър педагог и екипен играч. Отделно аз винаги съм искал да съм в услуга на хората и да помогна за развитието на млади таланти. Това е много тежка, отговорна, но и работа, която определено носи голямо лично удовлетворение. Особено когато виждаш успехите на своите ученици!

Трей Кембъл: Преди да дойда в България, слушах народна музика

Трей Кембъл е известен като композитор, вокален педагог и музикален продуцент. Той работи с изпълнители като Dua Lipa, Kehlani, Bobi Andonov и други. Освен че пее в Bones, той е сред композиторите на песента.

- Какво е посланието на българската песен за Евровизия, което искате да стигне до хората?

- Искахме да направим песен, която е отвъд обикновените поппарчета за радиоизлъчване. Може да звучи претенциозно, но искахме смел проект, който да излиза от всякакви рамки и предразсъдъци.

- Как започнахте музикалната си кариера?

- Още от дете се занимавам с музика. Пял съм в хора в училище - оттам е увлечението ми към соул и госпъл музиката. Бил съм беквокал на изпълнители като Сийл.

- Били ли сте досега в България?

- Да, духовно. Преди физически да дойда в страната ви, успях да се потопя във фолклорната ви музика. Може да чуете и от инструментала на Bones, че в нея има фолклорни елементи. Това беше интересно преживяване за мен като човек, който се занимава професионално с музика. Беше ми изключително важно да видя и да усетя мястото, в което тази музика живее. Музиката отразява темперамента на хората, така че да чуя ваши автентични песни, преди да дойда в страната ви, за мен беше все едно чета туристически пътеводител.

Джони Манюел: Не само ще пеем, а ще защитаваме честта на цяла нация

Джони Манюел е един от американците в Equinox. 14-годишен става част от концертните турнета на култовата банда NSync, а миналата година стигна до полуфинала на “Америка търси талант”.

- Как се включихте в българската песен за Евровизия?

- След представянето ми в “Америка търси талант” Борислав Миланов се свърза с мен. Първоначално говорихме за записи на различни песни, една от които беше Bones. Малко по-късно той ме попита дали искам да участвам в Евровизия, а аз си казах, че ще е страхотно преживяване.

- Някога преди работили ли сте по Евровизия?

- Не, това е първото ми включване в конкурса. Моят мениджър Мишел Бел навремето е композирал песен за датската селекция за конкурса, но тя не е спечелила тогава. Така че влизам в съвсем нов свят и това е една от причините да се съглася да съм в отбор България. За мен е чест, защото знам каква голяма отговорност е. Ние не само ще пеем, а и ще защитаваме честта на цяла нация. Това е нещо голямо!

- Идвали ли сте някога в страната ни?

- Дойдох за първи път преди две седмици, когато започнахме репетициите и подготовката за конкурса. Първите ми впечатления от България са, че хората са много открити, особено младите. Бях впечатлен от тяхната отдаденост и ентусиазъм.

- Какво беше чувството да пееш пред Саймън Кауел и Сийл на живо?

- “Америка търси талант” беше голям шанс да се върна на сцената след години мълчание. Знаете, в САЩ е доста трудно да пробиеш. Индустрията е една от най-големите в света - много талантливи певци отпадат от нея, въпреки че имат нужните качества. Така че да пееш пред Саймън Кауел беше невероятно преживяване, защото знаеш, че ако се представиш добре, много врати след това ще се отворят пред теб.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари