АЕЦ "Козлодуй" ще продължава да доставя ядрено гориво от Русия

3
ЕС засега няма да санкционира руската ядрена енергетика
ЕС засега няма да санкционира руската ядрена енергетика Снимка: АЕЦ „Козлодуй“

ЕС засега няма да санкционира руската ядрена енергетика

Следващият кръг европейски санкции срещу Русия, които в момента се обсъждат от страните-членки, няма да са насочени към ядрената енергия. Това е заявил унгарският външен министър Петер Сиярто на съвместна пресконференция с българския министър на енергетиката Росен Христов вчера, цитиран от местни медии.

Темата не беше поместена в съобщенията от българското ведомство, въпреки че за страната ни тя е много важна, тъй като горивото за АЕЦ "Козлодуй" все още се доставя от Русия.

Преговорите по 11-ия пакет от санкции започнаха в сряда в Брюксел. Предложението на Европейската комисия за този пакет не съдържа санкции, свързани с ядрената индустрия“, каза Сиярто, цитиран от Economic.bg.

Будапеща многократно е заявявала, че ще се противопостави на всякакви опити за налагане на ограничения върху руския ядрен сектор, подчертавайки, че други страни членки, които използват ядрената енергия, също са против предложението.

Унгарският външен министър подчерта още веднъж, че Будапеща при никакви обстоятелства няма да се съгласи с предложението и добави, че това е решение на отделните страни да решат как да си доставят електроенергия.

Сиярто отбеляза, че Унгария експлоатира своята атомна електроцентрала „Пакш“ повече от четири десетилетия, добавяйки, че тя е построена в сътрудничество със СССР и че ще продължи да използва руско ядрено гориво.

Атомната електроцентрала „Пакш“ произвежда повече от половината от електроенергията, консумирана в Унгария.

Унгарските власти по-рано казаха, че разширяването на инфраструктурата на „Пакш“ се смята за решаващо за енергийната сигурност на нацията. Преди това Будапеща беше сключила сделка с Москва за разширяване на съоръжението.

Със сигурност няма да се откажем от плановете за изграждане на два нови енергийни блока в „Пакш“, тъй като те ще гарантират енергийните доставки на страната в дългосрочен план, добави Сиярто.

Той каза още, че руското ядрено гориво, което се доставяше с железопътен транспорт през Украйна, сега се транспортира до АЕЦ „Пакш“ с кораб през Черно море през българското пристанище Варна, а след това с железопътен транспорт през територията на България и Румъния към Унгария.

В това отношение България също е важна транзитна страна“, каза Сиярто.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари