Адвокатите поискаха електронни избори на ръководството на гилдията

0
Надяват се този вариант на гласуване да бъде внедрен до 2020 година
Надяват се този вариант на гласуване да бъде внедрен до 2020 година

Изборите за органи на адвокатурата да се провеждат електронно поискаха над 300 адвокати в писмо до Общото събрание на адвокатите от страната, което започна тази сутрин.

И напомнят, че решение в този смисъл беше взето на събранието миналата година.

Дебатът на събранието предстои, като досега то изслуша отчетите на различните висши органи на гилдията, пише lex.bg.

„Настоящият състав на ВАдС е на мнение, че има още работа в интерес на адвокатурата“, заяви председателката на съвета Ралица Негенцова. Като изброи направленията – сезиране на Конституционния съд, внасянето на Закона за адвокатурата, борбата с нелоялната конкуренция, създаването на е-адвокатура. От отчета ѝ стана ясно, че адвокатите в у нас са са 13 860 – 7214 жени и 6563 мъже.

Събранието беше поздравено от председателя на Съюза на юристите Владислав Славов, който отправи остри критики към качеството на законодателството у нас. Той разказа на адвокатите, че е поканил правната комисия в парламента на дискусия за принципите на законодателния процес, но няма отговор от Народното събрание„Време е да попитате народните представители докога ще законодателстват на тъмно, докога ще нарушават Конституцията и Закона за нормативните актове или вече е крайно време да ги поканим да си ходят“, заяви Славов.

През това време от Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА) огласиха отвореното си писмо, което се очаква да бъде представено и на събранието. В него се настоява днес да бъде прието решение, с което Висшият адвокатски съвет да бъде задължен да въведе електронно дистанционно гласуване на изборите за всички органи на адвокатските колегии и директно електронно дистанционно гласуване за всички висши органи на адвокатурата. Като според ФОБА то може да бъде тествано през декември 2019 г., а реално да бъде внедрено през 2020 г.

От ФОБА предлагат за целта Общото събрание да задължи ВАдС да събере оферти от поне 5 утвърдени български и международни компании за изработване на софтуерно решение, което да гарантира личното гласуване, тайната на вота и възможност за проверка при обжалване на изборите. „Да бъдат направени срещи с лица и органи, внедрили такива решения за електронно гласуване в България за обмяна на информация и опит, които да бъдат оповестени на сайта на ВАдС като резюме“, настояват от общността. Според тях може да се определи срок до края на април 2019 г. за събиране на оферти, а изпълнителят да бъде избран до юни 2019 г.

В писмото се заявява още, че електронно дистанционно гласуване трябва да бъде регламентирано в Закона за адвокатурата. Като в него изрично бъде въведена забрана за гласуване чрез упълномощаване.

От ФОБА настояват до края на май 2019 г. текстовете да бъдат обсъдени от всички адвокати.

В писмото си те искат Общото събрание да задължи ВАдС да изготви окончателен проект за изменения в ЗА, който да бъде внесен в Народното събрание до септември 2019 г.

Писмото е придружено от следния призив към Общото събрание на адвокатите от страната:

Искаме промяна, защото се оказахме най-изостаналата професионална гилдия. Искаме модерна и силна адвокатура! Съдът вече 6 години върви по пътя на електронното правосъдие, а адвокатурата изостава със страшни темпове. Искаме защита на интересите на гилдията, защита на конституционно закрепената ни професия, зашита на правото на изключително високо професионално и морално ниво! Не искаме формални реакции на некомпетентни органи след събитията. Искаме да участваме в създаването и развитието на правото, а не на безправието в тази държава“.

„Свидетели сме на пълна безпомощност на висшите органи на Адвокатурата, свидетели сме на десетки години удобно, обезпечено финансово нищоправене. Свидетели сме на тоталното обезсмисляне на адвокатските колегии като юридически лица, в които ние адвокатите да членуваме“, заявяват още от ФОБА.

И напомнят на делегатите на събранието, че да са избрани за такива не е привилегия, а отговорност.

Източник: lex.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари