Адвокати реагираха остро срещу квалификации на Бойко Борисов

0
Коментарът на лидера на ГЕРБ гласеше, че "адвокатите на мутрите ще привикват и мачкат върховните съдии и обвинител №1"
Коментарът на лидера на ГЕРБ гласеше, че "адвокатите на мутрите ще привикват и мачкат върховните съдии и обвинител №1" Снимка: Lex.bg

Общото събрание не прие отчета за миналата година

С остро обръщение излезе Общото събрание на Софийската адвокатска колегия (САК) заради две събития от последните дни.

Първото е включването в правилника за дейността на Народното събрание на разпоредба, според която правната му комисия ще изслушва на всеки три месеца председателите на върховните съдилища и главния прокурор. А второто е коментарът на премиера в оставка Бойко Борисов по този повод, че адвокатите на мутрите ще привикват и мачкат върховните съдии и обвинител №1 . Както е известно, първоначалното предложение беше за периодично изслушване само на главния прокурор, но по настояване на ДПС и с подкрепата на ГЕРБ и БСП беше прието, че правната комисия ще вика и председателите на двете върховни съдилища, информира Lex.bg.

Отвореното писмо е гласувано от Софийския адвокатски съвет и беше изчетено от зам.-председателя му Жана Кисьова, а след това подкрепено от всички присъстващи на Общото събрание. Тя посочи, че двете събития, станали повод за него, поставят под въпрос върховенството на правото и адвокатурата не може да бъде безучастна и трябва да вземе отношение и да говори високо и ясно.

В отвореното писмо се заявява, че докато изслушването на главния прокурор намира опора в Конституцията, то това на председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) я нарушава. Адвокатите изтъкват, че е недопустимо да се упражнява парламентарен контрол над представители на съда, а НС може да ги изслушва само при обсъждането и приемането на годишните доклади за дейността на съдилищата.

САК говори за продължаващо принизяване на адвокатската професия и общност. „Твърдо се противопоставяме на създаването на обществена нагласа за обвързване на адвокатите с престъпни интереси“, заяви колегията по повод на думите на премиера в оставка и изтъкна, че внушението, че адвокатите целят мачкана на представителите на съда и прокуратурата, е пряко и безогледно посегателство срещу цялата адвокатура.

В отвореното писмо се напомня, че на адвоката се дължи уважение и съдействие като на съдия, а освен това адвокатите, които са станали депутати, не действат в НС като адвокати, а като избраници на народа.

Обръщението завършва с призив към Висшия адвокатски съвет (ВАдС) за ангажиране на отговорността на „лицата, които петнят цяла една общност“ и към всички политици, общественици и представители на юридическите професии да зачитат правовия ред и да зачитат, че съдът и адвокатурата работят в услуга на обществото.

Събранието започна с писмени поздравления към адвокатите от председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков и на Софийския районен съд Александър Ангелов.

Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева беше записала специално видеообръщение към столичните адвокати и гостува и онлайн на събранието. В залата към колегите си се обърнаха председателят на ВАдС Ралица Негенцова и зам.-омбудсманът Елена Чернева.

„Този форум ви дава възможност да отправите към българските граждани своите послания, да споделите възгледите са за качеството на законодателството, за правата на гражданите, както и за динамичните процеси в обществото ни. Да посочите открито реалните проблеми, които стоят пред професията и засягат нейната независимост“, призова софийските адвокати Лозан Панов.

Председателят на ВАС Георги Чолаков пък засвидетелства на адвокатите готовност да откликва на всичките им въпроси и проблеми, свързани с административното правораздаване.

Във видеообръщението си Даниела Дончева благодари на адвокатите за това, което правят всеки ден, за да има право и справедливост. „Добрите юристи винаги са били стълб, на който се е опирало доброто развитие на обществото“, каза тя.

„Живеем в сложно време, в което има разделение и виждаме най-черните и лошите дни. Нека се обединим и да преодолеем всякакви различния, дребнави дрязги и да бъде единни като професионална общност, за да преодолеем предизвикателствата“, заяви председателят на Висшият адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Основните задачи на събранието са да обсъди и гласува отчетите и бюджета, както и да избере 154 делегати Общото събрание на адвокатите от страната, което трябва да избере нови висши органи на адвокатурата. Засега четирима обявиха кандидатурите си за председател на Висшия адвокатски съвет – Райна Аврамова, Иван Демерджиев, Ивайло Дерменджиев и Ивайло Данов. Дали ще има още желаещи, ще стане ясно в края на следващата седмица, когато изтича срокът за номинации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари