Адвокат Силвия Петкова: Фалшивите сертификати може да се докажат

0
Признание за извършено престъпление не е достатъчно за постановяване на присъда, поясни тя
Признание за извършено престъпление не е достатъчно за постановяване на присъда, поясни тя Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Реалистично е при добре проведено разследване да се съберат доказателства, че е издаден фалшив сертификат.

Това мнение изрази пред БНР адвокат Силвия Петкова. Тя определи изявленията на новите управляващи в тази посока като „добра заявка за прекъсване на тази престъпна дейност“.

Признание за извършено престъпление не е достатъчно за постановяване на присъда, поясни Петкова. Произнасянето на осъдителна присъда се предшества от дълъг процес на доказване, уточни тя.

Нито лекарите, нито гражданите, могат да разчитат на факта, че не всички развиват антитела. Това е най-често срещаният аргумент, но процентът на тези хора е относително малък, коментира юристът.

Със сигурност не са много лекарите, които издават сертификат само на един човек, явлението е по-масово, посочи Петкова.

Липсата на антитела може да бъде отправна точка за започване на каквото и да било разследване. Като се стигне до лекаря, ваксинирал този конкретен човек, при добре проведена проверка е възможно да се установи дали сертификатът е фалшив.

Имаме ли един осъден лекар за издаване на фалшив сертификат и един осъден гражданин за ползването на такъв, може да бъде индикация към останалите граждани, смята адвокат Петкова.

Наказанието на този етап е до 2 години лишаване от свобода, уточни тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
    Божеее, това ли ви е проблема, боклуци?! Дори и в соца България не е била в такова незавидно положение! Подлагаме се на всякаква проамериканска политика в разрез с нашите интереси и то поне да имаше резултат! Поне с нещо да се подобряваше живота на народа!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари