Адвокат: Действията на съдебните изпълнителни не могат да се обжалват

0
Съдебният изпълнител има много права, като с някои от тях се злоупотребява
Съдебният изпълнител има много права, като с някои от тях се злоупотребява

В последните дни темата за частните съдебни изпълнители отново е актуална.

Омбудсманът Мая Манолова внесе в Народното събрание предложение за изменение на Гражданско процесуалния кодекс (ГПК), с които се цели спиране на произвола на частните съдебни изпълнители.

От Novini.bg са потърсили адвокат Божидар Харизанов за коментар по темата.

- Смятате ли, че направените предложения от Мая Манолова ще помогнат за решаване на проблема?

Моето мнение е, че направените предложения за промени в ГПК ще минат трудно в пленарна зала. Това е така, защото ще засегнат основно интересите на търговските банки, предишните промени бяха направени точно с тази цел, а именно търговските банки да имат повече права от другите търговски дружества и обикновените граждани. Става дума за прословутия член 417 от ГПК, който засяга така нареченото заповедно производство. В този член търговските банки са приравнени на държавата и общините, които имат право въз основа на счетоводни извлечения да поискат от съда да им се издаде заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист.

Разликата между член 410 и 417 от ГПК е тази, че при член 410, когато кредиторът подаде заявление за издаване на заповед за  изпълнение и изпълнителен лист, с него се представят всички доказателства в подкрепа на това претендирано вземане. Съдът изпраща съобщение на длъжника, че срещу него има образувано дело и той може да подаде възражение, с което това производство се спира. След което, кредиторът трябва да си заведе установителен иск в определен срок, където доказва наличието на претендирането вземане.

Големият проблем е при член 417, където длъжникът бива уведомен от съдия изпълнител за издадената заповед за изпълнение и изпълнителен лист едва след образуването на изпълнително дело срещу него. Дори и да подаде възражение, същото не спира изпълнителното производство. Докато длъжникът се усети апартаментът му бива продаден и то не на реалната пазарна цена, а на такава определена от съдебния изпълнител, като в повечето случаи продължава да дължи още пари. По този начин се получава един омагьосан кръг, от който няма измъкване. Дори и да спечели делото след няколко години, длъжникът много трудно ще върне имуществото си. Лобито на търговските банки ще се опита да възпрепятства исканите промени. 

- Каква е ролята на частните съдебни изпълнители?

Съдебните изпълнители (държавните съдебни изпълнители и частните такива бел. ред.) събират вземанията, които произтичат от съдебните решения, заповедите за изпълнение и изпълнителните листове издадени въз основа на тях. След като се образува изпълнително дело, съдебният изпълнител изпраща  на длъжника покана за доброволно изпълнение. Тук е основният проблем, който възниква при уведомяването на длъжника и то от страна на ЧСИ-тата. Съдебният изпълнител има много права, като с някои от тях се злоупотребява.

Става дума за прословутото залепване на съобщенията. Няма как да се докаже, че длъжникът не е намерен на адреса и лицата, които носят тези съобщения много лесно могат да злоупотребяват, като напишат протоколи, които констатират, че лицето не е намерено на адреса и съобщението е залепено. Не може да се докаже по безспорен начин, че длъжникът не е намерен, а също така, че и съобщението е залепено. Всеки адвокат се е сблъсквал с такива случаи, като например така нареченото "залепено съобщение" е пуснато в някоя пощенска кутия, случайно е паднало зад радиатора във входа, духнал го е вятъра..... Дори аз съм имал случай, когато след скандал с частен съдебен изпълнител започнаха да носят съобщенията до мой клиент в кантората ми.

Влязох в кантората си, за да вземе едни документи, което ми отне буквално 5 минути. На излизане видях, че на вратата е закачено съобщение от ЧСИ, а никой не беше дори чукнал или звъннал. Злоупотребява се и с таксите, които ЧСИ-тата си начисляват. Те са прекомерно високи, дори ако трябва да се снимат определени документи от изпълнителното дело, се таксува по един лев на страница, докато в нормален ксерокс струва 10 стотинки. Почти никакви действия на ЧСИ-тата не могат да бъдат обжалвани. Наскоро всички видяха какви разработени схеми имат за продаване на различно имущество на длъжниците за нищожни суми.

- Какъв съвет бихте дали на гражданите, които се сблъскват с частни съдебни изпълнители?

По възможност веднага да се консултират с адвокат. Има срокове, които не трябва да бъдат изпускани, при организиране на защитата. Повечето хора се притесняват, че нямат средства, но със сигурност е по-добре да се консултират с професионалисти, които могат да им помогнат.

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари