Абсурдът с графитите: В Русе имало комисия по градски дизайн, но не се събирала

3
Ами да вземе да се събере...
Ами да вземе да се събере... Видео: БНТ

В Русе имало комисия по градски дизайн, но пък тя отдавна не се била събирала.

Това става ясно, след като за пореден път графити се появиха в града на абсурдни места и възникнаха множество въпроси с без отговор.

Реконструираният наскоро русенски кей осъмна с рисунки и надписи на неизвестен автор.

Графити има навсякъде - не са пожалени нито обществени сгради, нито частни, нито културни институти.

Общинският съветник Траян Тотев обясни, че в последно време се е направила крачка в тази посока с изграждането на център за видеонаблюдение, който следи денонощно русенските сгради и улици, но според него, грешката е там, че трябва да има място, където тази дейност да бъде извършвана контролирано.

"Има една комисия по градски дизайн и реклама, която считам, че е уместно да одобрява проекти на графити на художници, които след това на стени, които общината предвиди, да могат да извършват такава дейност. И наистина да знаем русенци, че там ще бъдат направени красиви неща, а не като тези, които виждаме на кея - където не им е мястото", допълни Тотев, предава БНТ.

Според него, цялостно решение на проблема няма да се постигне по този начин, но поне ще се направи някаква крачка към това да се даде възможност на художниците да направят нещо красиво.

Статистиката показва, че повечето от тези автори са непълнолетни.

"Тази комисия по градски дизайн и реклама отдавна не се е събирала и може би трябва да възстанови дейността си. Там тези неща се разглеждат и идеята е да се направят проекти, така че тези хора, които искат да направят графити, да минат през професионалисти, да се огледат нещата и ако се прави нещо, да се направи красиво. Така че като дойдат такива, които искат да го направят колкото се може по-грозно, може би като видят красиво направените неща, ще се притеснят и няма да искат да ги развалят", коментира председателят на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев.

Този проблем продължава да съществува - дали е въпрос на възпитание в училище, на родителско възпитание - въпросът остава отворен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари