9 трика срещу запотяване на огледалото в банята

0
Изберете си един и го пробвайте още сега с вечерния душ
Изберете си един и го пробвайте още сега с вечерния душ Снимка: iStock

Изберете си един и го пробвайте още сега с вечерния душ

В домакинството често имаме проблем със замъгляване на огледалото в банята. Веднага щом излезем от душа и искаме да се погледнем в огледалото се виждаме принудени да търсим кърпа и да забършем запотената повърхност.

Природата на прословутото замъгляване на огледала е банално позната – поради разликата в температурата на банята и тази на водата, подавана от горещия кран, във въздуха се образува пара. Тя кондензира върху гладката повърхност на огледалото, където дори след измиване може да останат мътни петна, обясни Actualno.

Как правилно и трайно да защитим повърхността на огледалото в банята от запотяване?

1. Докато миете огледалото, добавете към водата глицерин - той обикновено се употребява като съставка при приготвянето на козметичен сапун. Глицеринът не е токсичен, нито алерген и перфектно решава проблема със замъгляването на огледалото и други стъклени повърхности в банята.

2. Направете разтвор от една чаена лъжичка желатин с 50 мл вода и избършете сухата повърхност на огледалото. Върху него остава невидима защитна плака, която предотвратява полепването на кондензата.

3. Огледалото не ще се замъгли в продължение на няколко седмици, ако се нанесе крем за бръснене и веднага се избърше с памучна кърпа. Върху огледалото ще остане микроскопично тънък слой от крема, който няма да позволи на повърхността на огледалото да се замъгли.

4. Купете средство против изпотяване на прозореца на автомобили. Напръскайте огледалото в банята и избършете с памучна кърпа. Ефектът се задържа около седмица.

5. След като измиете огледалото с почистващ препарат, разтрийте повърхността му със сапун за пране. После избършете огледалото с велурена кърпа така, че петната да се изтрият напълно. Няма да останат следи, но тънкият слой сапун ще предпази огледалото от замъгляване, защото няма да позволи на парата да се задържа върху повърхността.

6. Върху суха кърпа изцедете няколко капки шампоан и забършете цялото огледало. След това разтрийте течността с чиста кърпа, докато петната от сапун изчезнат. Така върху повърхността на огледалото се образува слой, който го пази от парата.

7. Смесете 5 с. л. лъжици оцет с 0.5 л гореща вода, накиснете салфетка в този разтвор и избършете огледалото.

8. Разрежете суров картоф на две и натъркайте огледалото, след 5 минути го изплакнете добре със студена вода, изтрийте с памучна кърпа. Картофът може да бъде заменен с глава кромид лук.

9. Огледалото може да се избърше с обикновен одеколон или спирт и след това да се полира с хартия или салфетка.

Вентилацията в банята позволява не само да се изтегли влажният въздух, но и да се понижи неговата температура и влажност, което съответно намалява образуването на кондензат и пара в помещението. Случва се оригиналният аспиратор в банята да не се справя напълно със задачата. За да подобрите вентилацията в банята, може да монтирате допълнителен вентилатор, който да включвате, ако е необходимо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Минаващ
    Глупости! Да сте чували за нагревател за огледало - в баните си имам от години. Еднократна покупка за години!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари