9 шофьори с отнета книжка са заловени зад волана в Русе през тази година

2
Шофирането с отнета книжка е престъпление, за което наказанието е до 3 години затвор
Шофирането с отнета книжка е престъпление, за което наказанието е до 3 години затвор

Шофирането с отнета книжка е престъпление, за което наказанието е до 3 години затвор

За трети път зад волана без книжка са хванати 25 души от началото на годината. При това - докато второто им наказание все още тече. Това става ясно от данните на Пътна полиция, съобщава "24 часа".

Статистиката показва, че подобни случаи се увеличават значително. През цялата минала година заловените са 17.

Подобно своеволие е престъпление и срещу всичките заловени са повдигнати обвинения. Могат да влязат в затвора за до 3 години, както и да платят глоба от 1000 до 3000 лв. Ако са неосъждани обаче, по закон съдът е длъжен да ги освободи от наказателна отговорност, тъй като предвидената максимална присъда не надвишава 3 г. Така едва на четвъртото хващане без книжка човек може да бъде осъден, но условно. За ефективна присъда трябва пето залавяне.

От януари до 7 септември най-много са хванатите без книжка в София - шестима. Трима са заловени в София-област и по двама във Видин и Пловдив.

192-ма пък са седнали зад волана, след като книжката им е била отнета с акт. За сравнение през 2022-а са били 157. Сега отново най-много са в София - 97, следвани от Бургас, Пловдив и Русе със съответно 15, 13 и 9. Шофирането с отнета книжка също е престъпление, за което наказанието отново е до 3 г. затвор.

298 души, които никога не са имали документ за управление на автомобил, са хванати зад волана до година след като са санкционирани за същото. Столицата отново е първенец - 15. 24-ма са в Пловдив, 16 във Варна и един по-малко в Ловеч. Предвидената присъда отново е до 3 г. затвор. И тук ръстът спрямо миналата година е значителен - тогава са били 234. От МВР обясняват, че резултатите се дължат на засиления контрол - в ежедневната акция срещу пияни и дрогирани се проверява и за каране без книжка.

И докато повторните нарушения се увеличават, то заловените за пръв път намаляват. Тази година са 5882, а миналата са били 6199. Това са тези, които никога не са имали шофьорска книжка. Най-много подобни водачи са заловени при акции на СДВР - 774. В Пловдив са 437, а в Бургас - 390. А 218 от тях са хванати през юни, юли и август. 325 са във Варна, но и там данните сочат, че нарушенията са от лятото - 187 през трите горещи месеца.

Данни за убитите и ранените при катастрофи с шофьори без книжки няма. Причината е, че те се санкционират отделно за катастрофата и отделно за карането без свидетелство.

1127 са катастрофите със загинали и ранени, при които някой участник в тях е бил пиян или дрогиран. Това обаче не значи, че до инцидента се е стигнало заради употребата на веществата. В графата има лек спад от м.г., когато са били 1198. Всичките случаи са престъпления, наказват се спрямо вида на телесната повреда, както и в зависимост от това дали има причинена смърт. Промилите алкохол не са от значение, когато има пострадали. За сравнение само за шофиране след употреба на алкохол е предвидена единствено глоба, ако заловеният е карал с между 0,5 и 1,2 промила. Едва след това има присъда.

При каране дрогиран обаче се отива на съд и без да има инцидент, не се мери количеството на дрогата. Законовата формулировка е “след употреба на”. Отскоро заедно с двете присъди, които са до 3 г. затвор, се предвижда и отнемане на колата на собствениците, ако те са били зад волана, или плащане на левовата равностойност на автомобила, ако хванатият е карал чужда кола.

877 са пияните шофьори, участвали в катастрофи от началото на годината. 18 са употребилите алкохол пешеходци, а 8 - пътници. Общо инцидентите са 897. Числото е по-малко от сбора на трите групи, тъй като в някои от катастрофите повече от един е бил пиян. Има дори една катастрофа между двама почерпени шофьори. Тя се е разминала само със сцепена вежда на единия. Общо в катастрофи с пиян са загинали 14 души. Един е бил пешеходец, 13 - шофьори.

Ранените са 328 - 15 са се возили, останалите са шофирали. За сравнение, през същия период на 2022 г. е установена употребата на алкохол от 1028 водачи, от 11 пешеходци и от 7 пътници, като катастрофите са 1043 и при тях са загинали 19 и са ранени 286 водачи, ранени са 10 пешеходци и 5-има пътници.

193 са заловените да катастрофират, докато са били дрогирани. Има и 3 случая на употребили наркотици ударени пешеходци и един возил се пътник. Катастрофите са 192, а загиналите 13. Всичките са шофьори. Ранени са 122-ма водачи, 3-ма пешеходци и 3-ма пътници. През миналата година 117 дрогирани шофьори са участвали в катастрофи, които са същото число. Загинали са 10 души и са ранени 56. Всички те са управлявали автомобила.

35 души са седнали зад волана и пияни, и дрогирани. Толкова са и катастрофите. Загинали няма, а ранените са 11. През м.г инцидентите са с 3 повече, има и един загинал. Ранените отново са 11.

Цели три пък са случаите, при които единият шофьор е бил пиян, а другият дрогиран. И при тези катастрофи няма загинали, ранени са трима. Миналата година инцидентите са били с 1 повече, но ранените са само 2-ма.

Общо 3010 пък са заловени да карат с между 0,5 и 1,2 промила алкохол в кръвта. Те не са участвали в инциденти. Глобени са с по 500 лв., ако дрегерът е показал до 0,8 промила алкохол, и 1000 за повече. Първите са с взети книжки за 6 месеца, а вторите - за година. Явно обаче поне част от шофьорите са се стреснали, защото м.г. случаите са били 4199.

3282 души пък са карали с над 1,2 промила алкохол в кръвта. Грози ги до 3 г. затвор, но изрично е предвидено, че за това престъпление не могат да бъдат освободени от наказателна отговорност. През 2022 г. са били 3588.

3249 са каралите дрогирани. И тук санкцията е до 3 г. и няма освобождаване от наказателна отговорност. Миналата година са били по-малко - 2923.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    Точно снощи до 5
    Не е хубаво така да ме наричаш асоциален или мангал. Идеята е ясна. Аз пикая до дърво, ти в гащите. Пералнята ти ще отмие миризмата, но някак срама остава.
  • 3
    5
    до 2
    Единственият смислен коментар е твоя. Останалите са някакви асоциални типове, за които идеята за ред и законност е някак си чужда. Не разбират същността и идеята им. Също както при мангалите. 30 години демокрация успяха да ни циганизират и да избият от главите ни това, което през социализма къде с бой, къде с ебан, къде с Белене успяха да набият в тиквите ни - респект от Държавата!
  • 0
    4
    Точно снощи
    Прибирам се от центъра към дома си, нещо към 3 километра. Сигурно има правила и закони да не пикая до дърво ама на, пиках. За акането се размина с минути. За протокола - няма нито една обществена тоалетна в обознаходен радиус. Пиках и плаках, че нарушавам законите.
  • -3
    3
    Спокоен до 2
    Трябва да си трето поколение роб за да разсъждаваш така. Не, не, не за Бога, това не е обида! Робите в в Елада и Римската империя са живели доста по-сносно от свободните граждани. Осигурена храна, подслон, жени, мъже, бе каквото им иска душата. Не коментират закони, те са роби. Е, на мен не ми е кеф да съм роб. Вероятно по-гладен от теб, но не ми е кеф да съм роб. Някакво тъпо достойнство, което няма никакво значение като ни спуснат в трапа. Ама не ми е кеф да съм роб.
  • 6
    2
    Owner
    Правилата и законите са да се спазват, а не да се коментират. На който не му харесват да отива в джунглите на река Амазонка и да потъва сред диваците. Това е.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари