9-годишно момиченце е първият турист на крепостта Царевец за 2023 година

0
Александра Шопова бе посрещната с подаръци
Александра Шопова бе посрещната с подаръци Снимка: Здравка Маслянкова / БНР

Александра Шопова бе посрещната с подаръци

Деветгодишната Александра Шопова от Чирпан е първият турист за 2023-а година в музеен обект в България. Момиченцето беше посрещнато с подаръци в крепостта Царевец във Велико Търново. Архитектурно-музейният резерват е единственият музеен обект в страната, който работи в първия ден на новата година, отбелязва БНР.

За 15-а година беше спазена традицията и на 1 януари тържествено беше посрещнат първият турист в крепостта Царевец във Велико Търново. Десетки туристи си купиха билети за посещение, но първа беше 9-годишната Александра от Чирпан:

„Дойдохме с моето семейство на гости на леля. Царевец е бил столица на България, това е второто българско царство. Имам да направя голям проект за Царевец“, разказа момичето. „Ето затова ще ви придружи екскурзовод, ще има и средновековен войн, който ще ви прави компания докато влезете“, отговори директорът на музея в старата столица.

Първият туист за годината в музеен обект в страната беше посрещнат от директора на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов, който подари луксозно издание на „История славянобългарска“, копие на първия пътеводител на Търново и сувенири.

Около 400 хиляди са били туристите в музейни обекти за миналата година в старопрестолния град, което с близо 100 000 по-малко от годината преди пандемията, поясни Иван Църов и допълни:

„Предизвикателствата са, че трябва да поддържаме достигнатото високо ниво, но има много неизвестни – с инфлацията, финансирането. От друга страна това ни амбицира да работим още по-силно, добре и упорито“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари