80 русенци поискаха да сменят старите си печки с екологични

0
До крайния срок за кандидатстване има още седмица – той изтича на 16 март
До крайния срок за кандидатстване има още седмица – той изтича на 16 март Видео: Русе Медиа

81 заявления са подадени до вчера за подмяна на старите печки с екологични отоплителни уреди по програма „Лайф“, съобщи началникът на общинския отдел „Екология“ Василена Николова.

До крайния срок за кандидатстване има още седмица – той изтича на 16 март.

В пилотната фаза ще бъдат одобрени 80 домакинства, чието отопление ще бъде подменено още за новия зимен сезон. „В момента сме в преговори с Европейската комисия да бъде променен броят на квотите, тъй като няма желаещи за всички уреди – за газовите конвектори са по-малко, както и за топловъздушните камини. За другите – камини с водни ризи, има завишен брой спрямо този, който е обявен. Смятаме, че ще имаме положително становище. Очаква се в основната фаза на проекта да бъдат разширени зоните, но към момента нямаме окончателно решение, все още сме в процес на комуникация с ЕК“, обясни Николова, цитирана от Русе Медиа.

Проектът предвижда в град Русе да се подменят отоплителните уреди на 1468 домакинства, което ще се изпълни в две последователни фази:

-Пилотна фаза, по време на която ще се приложи за първи път разработеният подход за подмяна на отоплителните уреди в 80 домакинства.

-Основна фаза, по време на която ще се подменят отоплителните уреди на 1388 домакинства.

Общината е доволна от интереса към програмата. Русе е единствената администрация, която е обявила приемане на заявленията след работно време, което е удобно за гражданите.

Документите за кандидатстване могат да се подават всеки работен ден от 15:30 часа до 19:30 часа  в сградата на Община Русе, ул. „Олимпи Панов“ №6, ет. 2, ст. 13.

Документи за участие в пилотната фаза на проекта може да се намерят ТУК или да бъдат предоставени в сградата на Община Русе, ул. „Олимпи Панов“№ 6.

За допълнителна информация: Местен информационен център на проекта: тел. 082 506 793.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари