78 години от атомната бомбардировка над Хирошима

1
На 6 август през 1945 г. САЩ извършват първата атомна бомбардировка в света
На 6 август през 1945 г. САЩ извършват първата атомна бомбардировка в света Снимка: wallpaperaccess.com

На 6 август през 1945 г. САЩ извършват първата атомна бомбардировка в света

На 6 август си спомняме за първата в света атомна бомбардировка над Хирошима, Япония. Днешният ден е обявен за Световен ден на борбата за забрана на ядреното оръжие, предава БТА.

През 1945 г. САЩ извършват първата атомна бомбардировка в света над японския град Хирошима по време на Втората световна война (1939-1945). Близо 220 000 души загиват при атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки (9 август 1945), а над 200 000 умират по-късно от лъчева болест.

В Националния музей "Земята и хората" в София днес всеки желаещ ще има възможност да види „Камъка за мир“, който е бил част от уличната настилка на моста Айои в Хирошима, намиращ се на 200 метра от епицентъра на атомния взрив. Това обясни Милена Христова, ръководител на отдел "Връзки с обществеността" на Националния музей „Земята и хората“. Посетителите ще имат възможност да поднесат цветя и да оставят послания за мир.

Хирошима

На 6 август 1945 г. е извършена първата в света атомна бомбардировка над Хирошима в Япония по време на Втората световна война от американския бомбардировач B-29 "Енола Гей". Целта на удара е Япония да бъде принудена да капитулира, с което да се сложи край на войната. Бомбата, с кодовото наименование "Малчугана", се взривява в 08:15 ч. на около 600 м. над повърхността и е с взривен еквивалент на около 13 килотона тротил. На място зaгивaт oкoлo 80 000 души, като общият брой на жертвите достига 140 000 души. Зоната на пълно разрушение е в радиус около 1,4 км. Пожарите, избухнали след взрива, засягат около 11,4 км.

Нагасаки

Три дни по-късно - 9 август 1945 г. – е извършена атомна бомбардировка и над град Нагасаки в Япония от американския бомбардировач B-29 "Суперфортрес". Първоначалната цел за бомбардиране е град Кокура, но поради облачност се налага промяна на курса към алтернативната цел - Нагасаки. Експлозията се случва в 11:02 часа. Градът е изравнен със земята, загиват 39 000 души, а 25 000 са ранени. Бомбата, с кодовото наименование "Дебелака", е от имплозивен тип с 6.4 килограмово ядро от плутоний-239, с взривен еквивалент от около 21 килотона тротил. Разработена е от армията на САЩ в рамките на Проект "Манхатън".

Ден на милосърдието

Денят на милосърдието се отбелязва от Националния музей "Земята и хората" за 26 път. Всяка година на 6 август в музея се показва т.нар. Камък за мир, за да бъде напомнено за трагедията и да бъдат предотвратени подобни събития в бъдеще, каза Христова. Хората имат възможност да го видят, поднесат цветя и да напишат посланията си за мир.

Гранитният къс e част от уличната настилка на моста Айои в Хирошима, намиращ се на 200 метра от епицентъра на атомния взрив. Историята му е свързана с името на Рейкийо Умемото, откупил през 1965 г. камъните „свидетели“ на ужаса, за да гравира върху тях образа на Каннон – богинята на милосърдието. През 1991 г. основаната от него Асоциация „Камък за мир“ ги изпраща до лидерите на 188 страни в света, за да им напомнят, че бъдеще може да се гради само в мирно време, каза Милена Христова.

По думите ѝ Умемото изчаква 20 години, за да изчезне остатъчната радиация, след което почти 10 000 доброволци от Хирошима се заемат с изработката на главата на богинята Каннон и надписа върху камъка.

По инициатива на президента на България (1990 – 1997 г.) Желю Желев през 1997 г. в НМ „Земята и хората" е предаден един от тези късове с ангажимент „Денят на милосърдието" да бъде отбелязван по подходящ начин.

Тази година ще има и концерт в изпълнение на японския пианист Юске Хосака и българската цигуларка Велина Петрова. Те ще изпълнят произведения от японски и български композитори, като част от японските произведения са посветени на Хирошима, обясни Христова. Ежегодното отбелязване на Деня на Милосърдието е израз на почит и съпричастност пред многобройните жертви, борба срещу забравата, гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори отново.

На 6 август от 10:00 до 18:00 часа всички желаещи могат да поднесат цветя пред „Камъка за мир“ и да напишат лични послания за мир. Христова сподели, че всяка година хората с голямо уважение идват, поднасят цветя и пишат посланията си за мир. Има интересни послания, включително и от деца, каза още тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    до 4
    За Сталин си абсолютно прав. Обаче за това, дали се НАЛАГА да се избиват цивилни, защото не можеш да разбереш защо японският император не е капитулирал. Не, определено не сме на едно мнение по този въпрос. И в случая западните вождове не са по-добрите вождове.
  • 2
    6
    до 4
    Как пък реши, че коментарът ми, в който не се споменава Русия, към статия, в която не се споменава Русия е писан от „рушлямски трол“? А колега ще викаш на този дето e6e майка ти.
  • 0
    5
    Bonkerz
    Не мога да разбера защо японския император Хирохито след първата бомба не е обявил капитулация, та се е наложило да пуснат втора бомба 3 дни по-късно. Иначе съм чувал, че Сталин е убил повече руснаци от Хитлер. Вождове сър!
  • 2
    4
    ,,,
    Няма да сърдим Световния тиранин ТероруZZстан, колега рушлямски трол! ;)
  • 1
    3
    ...
    Нещо много деликатно наричаме зверското убийство на 400 хиляди невинни цивилни „трагедия“. Трябва да внимаваме да не разсърдим световния тиранин.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари