70 милиона американци със забрана да напускат дома си

1

Затягат на мерките в битката с коронавируса и в САЩ.

Промените се отнасят до 70 млн. американци, в това число живеещите в най-големите градове в страната – Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго, където е най-голямата българска общност в САЩ.

Почти 90 млн. души в тази страна са под карантина и ще си останат по домовете, а списъкът с щати расте. Елена Иванова е говорител на здравните власти в Чикаго, по думите ѝ заразата зад Океана все още е в ранен етап, предаде bTV.

„Очакваме през следващите дни, през следващите седмици да има още случаи. Едва когато се стигне този пик и когато се види, че случаите започнат да намаляват – част от тези мерки ще започнат да се премахват“, уточни тя.

Междувременно болниците се подготвят за наплив от пациенти. Случаите в САЩ скачат с около 25% на денонощие. На паркинга на една от големите болница в Чикаго са издигнати палатки, където да бъдат приемани заразените с COVID-19, за да нямат контакт с останалите болни.

Елена Иванова казва, че градът и щатът само преди година са правили учение за световна пандемия.

„Още тогава градът започна да мисли и имаше разработени планове, системи и механизми, с които да може да се реагира при подобни ситуации“, посочи говорителят на здравните власти в американския град.

Но не всичко зависи от местните власти. Губернаторите обвиняват администрацията на президента Доналд Тръмп за бавна реакция и продължаващата липса на достатъчно тестове.
От вчера се вижда и промяна в посланието на Белия дом и местните власти - не е нужно да се тествате.

Проблемът с маските, ръкавиците и другите консумативи остава – болниците от Източното до Западното крайбрежие казват, че имат само за още няколко дни. Губернаторът на Ню Йорк обаче обяви, че 54% от заразените в щата са от 18 до 49 години. 

И докато улиците на големите градове са празни, ярък контраст са бреговете на Флорида, където много студенти и гимназисти прекарват пролетната си ваканция. Вирусът изглежда не ги притеснява. Губернаторът на Флорида затвори повечето обществени плажове и баровете.

Паниката изпразва не само рафтовете с хранителни стоки и тоалетна хартия, а и магазините за оръжия. Хората чакат с часове за пистолети, пушки и амуниции. Един от големите сайтове за оръжие отчита скок в поръчките от близо 70%.

И докато едни се редят на опашка за оръжие, експерти изчисляват, че още другата седмица З млн. души ще се наредят на опашка в бюрата по труда, а страната е вече в рецесия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук