7 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

0
ББЦ единствена би останала извън парламента, тъй като електоратът й се свива значителн
ББЦ единствена би останала извън парламента, тъй като електоратът й се свива значителн

Ако днес се провеждаха парламентарни избори, ГЕРБ би получила 27,4% от вота на българите, а БСП - 11.1%. За ДПС биха гласували 8,2%, а за РБ - 5,5%.

В парламента биха попаднали още ПФ с резултат от 4,5%, АБВ и "Атака" с по 3%, сочи проучване на "Екзакта" (Exacta Research Group). 

Видно е, че се скъсява дистанцията между БСП и ДПС

Ако днес се провеждат предсрочни парламентарни избори, е много вероятно да се възпроизведе сегашното партийно представителство в Народно събрание. ББЦ единствена би останала извън парламента, тъй като електоратът й се свива значително.

Електоратът на БСП се свива с 3% за времето след парламентарния вот през октомври, 2014 г. За низходящ тренд говори и намалялата подкрепа за лидера на БСП Михаил Миков (с 5% в сравнение с октомврийското изследване на "Екзакта", което се проведе след парламентарния вот). 

В началото на март 2015 г. председателят на ПГ на БСП лява България е одобряван от 16,5% и неодобряван от 67% от българите. 84% от социалистите одобряват своя лидер.

В началото на март регистрираме най-високо одобрение за работата на армията и на полицията

Тези две институции получават еднакво одобрение в настоящото изследване - по 35%. Неодобрението към работата на полицията, обаче е по-висок дял (46%) от неодобрението към работата на армията - 33%.

За последните месеци не настъпват значими промени в доверието, с което се ползват в обществото тези две институции. Леко намалява (с 3%) недоверието към полицията, което се дължи и на общото успокояване на ситуацията в страната.

Доверието към прокуратурата и съда се движи в рамките на 13-14%, а неодобрението в рамките на 62-65%

Парламентът е одобряван от 18% от пълнолетните българи непосредствено след изтичането на първите сто дни от работата на новия кабинет. В същото време той продължава да бъде най-неодобряваната държавна институция за 67% от българите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари