7 октомври е Световен ден на памука

1
Памукът е една от най-разпространените материи в нашите гардероби
Памукът е една от най-разпространените материи в нашите гардероби

Памукът е една от най-разпространените материи в нашите гардероби

На третия официален Световен ден на памука на ООН, под темата „Да направим памука справедлив и устойчив за всички: от фермата до модата“, Организацията на обединените нации иска да повиши видимостта на сектора на памука и осъзнаването на критичната роля, която той играе в икономическото развитие, международна търговия и намаляване на бедността. Честването има за цел също така да подчертае значението на устойчивия, приобщаващ и устойчив икономически растеж, пълната и продуктивна заетост и достойния труд за всички, информира БГНЕС.

Памукът е една от най-разпространените материи в нашите гардероби. Той е удобен, хипоалергенен, дишащ и издръжлив.

Но памукът представлява много повече от просто стока. Тази естествена тъкан е променящ живота продукт в световен мащаб, който поддържа 32 милиона производители (почти половината от тях жени) и е от полза за над 100 милиона семейства в 80 страни на 5 континента.

Това означава, че зад всяко памучно облекло, следвайки неговата търговска верига, стои лична история.

Вярно е, че памукът е наистина важен за развитите икономики, но за най-слабо развитите и развиващите се страни той е предпазна мрежа.

Памукът е основен източник на препитание и доходи за много селски дребни стопани и работници, осигурявайки работа и доходи в някои от най-бедните селски райони в света.

Инициативата за Световния ден на памука се ражда през 2019 г., когато четирима производители на памук в Африка на юг от Сахара – Бенин, Буркина Фасо, Чад и Мали, известни като Памуковата четворка – предложиха на Световната търговска организация да празнува Световния ден на памука на 7 октомври.

В продължение на 2 последователни години датата предложи възможност за споделяне на знания и представяне на дейности, свързани с памука.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари