Нови 42 заразени с коронавирус у нас

0
НА ЖИВО: Брифинг на Националния оперативен щаб
НА ЖИВО: Брифинг на Националния оперативен щаб

Последна информация за разпространението на коронавируса у нас

825 са вече случаите на коронавирус у нас. Новозаразените за последните 24 часа са 42. 

Във Видин има ръст със 7 нови души, в Смолян – с трима, Стара Загора – 2, Кюстендил, Бургас, Варна, Благоевград, Сливен, Хасково, Ямбол, Пазарджик и Русе – с по един.

За последното денонощие са починали 3 души, като общият им брой е вече 40, съобщиха от Националния оперативен щаб.

37 души са в интензивните отделения. В София 134 души са в болница, поясни генерал Венцислав Мутафчийски.

Новозаразените са 24 жени и 18 мъже, 2 деца на 14 години от с. Паничерево, които са в УМБАЛ - Стара Загора. Децата до 18 години са общо 29, под 10 годишна възраст - 14.

227 души са настанени в болница. 12 са новите случаи на заразени медици. В "Пирогов" - 7, във Видин 5 души, от тях лекари са петима – двама от Пирогов, един във Видин. Пет са новозаразените медицински сестри - 2 в Пирогов и 3 във Видин. Заразен е и кинезитерапевт в Пирогов.

141 души вече са излекувани. Трима души са починали за последното денонощие - един мъж в "Пирогов", жена на 68 години в Сливен и жена на 62 години в "Пирогов". Средната възраст на починалите е 64 години.

"Курортните градове като Банско и населени места на Черно море се изпълниха с туристи. Това е и една от причините да се наложат по-рестриктивни мерки, като затваряне на София", коментира проф. Мутафчийски.

По думите му с напредването на епидемията, медицинските ресурси се стопяват.

Главната цел на масовото тестване е активно намиране на вирусоносители, заяви той. Към момента са направени 18 502 теста в България. Под карантина в момента са 19 118 души, а 81 456 души са били поставени от началото на епидемията под такава.

Що се отнася до заразените във Филиповци и Столипиново, то от Щаба заявиха, че 50% от бързите тестове са положителни, тестването продължава.

Доц. Ангел Кунчев бе категоричен, че няма да остане населено място без медицинска помощ.

Ген. Мутафчийски заяви, че вчера са предупредили големите вериги магазини,че трябва да се спазват мерките и отговорността е споделена. Всеки български гражданин носи отговорност за всички около него. Трябва да се разбере какво е свобода и свободия. Другите хора имат права да бъдат защитени. Дайте да уважаваме правата на гражданите, призова още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари