7 любопитни факта за Дядо Коледа

0
Шейната на Дядо Коледа вече е напълнена с подаръци, а елените само чакат знак да полетят
Шейната на Дядо Коледа вече е напълнена с подаръци, а елените само чакат знак да полетят

Шейната на Дядо Коледа вече е напълнена с подаръци, а елените само чакат знак да полетят.

И докато чакаме пристигането на добрия старец с бяла брада, ето няколко интересни факта:

1. До XVI в. Санта Клаус (Св. Николай) не е бил свързван с Дядо Коледа.

2. Холандците са първите, които свързват двата образа. Те отбелязват празника на 6 декември и тогава си разменят коледните подаръци.

3. Съвременната представа за добродушния старец, който лети с шейна с елени и се спуска над комините, е нарисувана от Клемент Кларк Мур през 1823 г.

4. В първите изображения на белобрадия старец той е облечен в зелено.

5. Червеният костюм на Дядо Коледа се появява за първи път през 1931 г. благодарение на Кока Кола.

6. Първото училище за Дядоколедовци в света е основано от Чарлз Хауърд през 1937 г. в щата Мичиган.

7. През 2013 г. министър-председателят на Гренландия обяви Нелсън Мандела за Дядо Коледа на годината.

Изумителни факти за Коледа

Може би сте чували за свети Франциск – светецът-покровител на Италия, а също така и светец-покровител на животните. Той пътувал в Средния изток, за да проповядва на мюсюлманите. Всички сме виждали сцени от Рождеството, на които са изобразени хората, присъствали на раждането на Исус. Малцина обаче знаят, че всъщност свети Франциск изобретява тази сцена през ХІІІ век.

Подаръците

Традицията произлиза още от древните римляни, които си разменяли подаръци на Нова година. В един момент обаче Църквата забранява тези обичаи и те в крайна сметка се прехвърлят на Коледа.

Забранената Коледа

В Англия Коледата е била забранена през 1644 г. Пуританите твърдели, че празникът подтиква към прахосване и вреди на основните християнски вярвания. Всички дейности, свързани с Рождество, били забранени, включително и събирането на много хора на едно място.

В Бостън празникът също бил забранен от 1659 г. до 1681 г. Табуто, наложено от пилигримите, било премахнато през 1681 г. от губернатор сър Едмънд Андрос, но едва през ХІХ век честването на Коледа се утвърждава като обичай в този регион.

Митове

Както често се случва с много древни традиции, около Коледа има най-различни митове. Най-известният е, че рождеството не е истина, а е базирано на Митра – езическото божество на слънцето. Като доказателство за това се разказват много аспекти от живота на този бог. Според легендата той се ражда по същия начин като Христос, но всъщност езичниците вярват, че е роден на върха на планина. Още повече, че пастирите при рождеството на Митра се споменават чак след като историята за Рождество Христово става известна по света.

Коледната елха

Битува схващането, че известният протестант Мартин Лутер е дал на света коледната елха. Това всъщност не е вярно. Първата връзка между елхите и Коледа датира от VІІ век, когато свети Бонифаций отсича т. нар. Дъб на Тор (най-високопоставения германски бог, б. а.), за да докаже на местните селяни, че техните езически богове не са истински. До ХV век хората вече масово секли дръвчета и ги носели в домовете си, където ги украсявали с плодове, сладки и свещи.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари