7 грешки при използване на фурната, които развалят печката

1
Тави, тенджери, скари и други прибори, оставени във фурната, са често срещана грешка на потребителя
Тави, тенджери, скари и други прибори, оставени във фурната, са често срещана грешка на потребителя

Тави, тенджери, скари и други прибори, оставени във фурната, са често срещана грешка на потребителя

Не можете да се сприятелите с фурната? Проверете - може би допускате грешките от нашия списък.

1. Използвате като сешоар или нагревател

Докато отоплението бъде пуснато, гражданите се отопляват от това, което могат, включително с фурната. Ръководството за потребителя забранява това. Това не е безопасно за здравето (можете да получите сериозни изгаряния), а също така води до прегряване и счупване на нагревателните елементи, пише Actualno.com.

2. Оставяте чужди предмети

Тави, тенджери, скари и други прибори, оставени във фурната, са често срещана грешка на потребителя. Първо, дръжките или капаците могат да се стопят при нагряване. Второ, храната ще абсорбира допълнителни миризми и ястието ще се развали. Трето, консумацията на електроенергия ще се увеличи, тъй като устройството трябва да загрява не само ястието за печене, но и допълнителни елементи.

3. Готвите няколко ястия едновременно

Едновременното печене на кифлички и готвене на риба с билки е лоша идея. Въпреки че някои ястия стават по-добри от допълнителния вкус, например гарнитура, можете безопасно да печете с месо. Като цяло се ръководете от ситуацията относно съвместимостта на продуктите. А за комбинирани експерименти и спестяване на време е по-добре да изберете модел с отделни зони за готвене.

4. Отваряте вратите по време на готвене

Всяко готвене включва собствен температурен режим. Ако постоянно отваряте вратата, технологията ще бъде нарушена и резултатът ще е катастрофален. За картофи с месо това не е много критично, но кексът ще пострада. По-добре е да наблюдавате готвенето от другата страна на "прозореца".

5. Не се грижите за фурната

Съветваме ви да не пренебрегвате почистването: това се отнася не само за тавата за печене, в която е била приготвена храната, но и за стените с вратата. Ако избърсвате фурната всеки път след готвене, храната няма да бъде наситена с миризмата на изгоряла мазнина.

6. Поставяте тава с храна на вратата

Има и друга причина фурната да не пече добре - невнимателно боравене с вратата. Ако поставите тава за печене или се облегнете на вратата, тя може да се счупи, пантите не са предназначени за сериозно натоварване. Също така не препоръчваме да я затваряте рязко - уплътнението ще се повреди и студеният въздух ще нахлуе вътре. И така ястието няма да се получи така, както е замислено.

7. Избор на грешен съд за готвене

Най-екологичните са стъклени, керамични и чугунени съдове за печене. Също така е удобно да се готви в тавите за печене, които се доставят с фурната. За сухи ястия са подходящи тави с ниски стени, за сочни - с високи. По-добре е да поставите керамичните тави във фурната преди затопляне, за да не се напукат стените. Добре е гювечетата да се правят в чугун, където стават много вкусни (защото продуктите се загряват равномерно). Силиконовите форми са удобни за печене на мъфини и пайове - нищо не залепва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари