6000 патици ще бъдат избити във фермата край Раковски

4
БАБХ констатира първото за годината огнище на птичи грип
БАБХ констатира първото за годината огнище на птичи грип Видео: bTV

Няма опасност от разпространението на заразата, както и за потребителите на птиче месо

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първото за годината огнище на птичи грип. Заболяването е установено във ферма край град Раковски, предаде bTV.

Според собственика още в петък са били потвърдени резултатите. На умъртвяване подлежат близо 6000 патици във фермата. В 3-километрова зона се въвежда предпазна мярка. Това означава, че всички ферми, които са около 25, подлежат на проверка.

Въвежда се и т.нар. наблюдателна зона. Тя е в 10-километрова зона. Там има общо 24 ферми. Така общо бод наблюдение ще са около 50 ферми. Там има около 170 000 патици и около 130 000 кокошки.

Собственикът на фермата, където е открито заболяването, е в шок от новината. Притеснява се дали ще бъде обезщетен и по какъв начин от неговата ферма няма да тръгне заразата. В телефонен разговор с екип на bTV обясни, че има съмнения откъде е тръгнала заразата. По неговите думи се внасят патици от Унгария и именно така е тръгнала заразата.

Собствениците на фермите в съседство се притесняват и техните птици да не бъдат умъртвени. Все още нямат информация от БАБХ.

„Принудителното умъртвяване на всички заразени и контактни птици в обекта е единствената мярка с оглед овладяването на ситуацията и контрол на заболяването“, обясни д-р Александра Митева от БАБХ.

Няма опасност от разпространението на заразата, както и за потребителите на птиче месо, успокои Митева.

„Зоните са създадени за ограничение на заразата. Ще има проверка от страна на ветеринарните власти с оглед на ранно откриване на инфектирани птици и бързо отстраняване на едно евентуално заболяване, обясни още тя.

В края на 2019 г. към днешна дата 8 държави в ЕС са засегнати от птичия вирус. Касае за ново навлизане, а не за стационарна инфекция. Най-вероятно миграцията на дивите птици е допринесла за навлизането на птичия грип на територията на ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари