60% по-малко диви животни на Земята

0
Виновен е най-вече човекът със своята разрушителна дейност
Виновен е най-вече човекът със своята разрушителна дейност Снимка: iStock

Виновен е най-вече човекът със своята разрушителна дейност.

Бозайници, птици, риби, влечуги - под въздействието на човека Земята е изгубила 60 процента от популациите на дивите си гръбначни видове в периода 1970-2014 г. съобщава БТА, като се позовава на доклада на WWF „Живата планета 2018”.

Специалисти от WWF са съставили т.нар индекс на живата планета, основан на проучването на 16,7 хиляди популации на 4 хиляди вида диви животни. По техните данни средният процент на съкращаването на споменатите популации възлиза на 60 на сто за изминалите четири десетилетия.

Още по-тревожни са показателите за обитателите на тропическите гори, където количеството на гръбначни бозайници е спаднало с цели 89 на сто.

Основната опасност за популациите на бозайниците, птиците, влечугите, рибите и земноводните са разрушителните последствия от човешката дейност, сред които фигурират унищожаването на хабитата и свръх големият улов.

Обедняването на почвите нанася сериозна вреда на 73 процента от екосистемите на сушата, което понижава благосъстоянието на около 3 милиарда души. Рязкото намаляване на биоразнообразието се дължи също така на замърсяването на околната среда и на климатичните промени, водещи до покачването на температурите в глобален мащаб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари