6 трика, с които ще изберете най-сладката диня

3

Диня ... Всеки обича тези огромни и сладки плодове.

Понякога изглежда, че избора на добър екземпляр е много труден. Но всъщност това не е толкова трудно, защото зрелостта на динята може да бъде определена, без да бъдем опитни бостанджии.

Събрали сме няколко признака, чрез които земеделските производители обикновено определят дали вътре в динята има  нещо сочно и вкусно.

Според "земните петна"

Жълт (иначе земен) място - място, на което динята лежи на земята. Когато динята е зряла, "земното петно" трябва да бъде кафеникаво-жълто или оранжево-жълто, а не бяло.

Според "пчелна паяжина"

Тези образования не много красиви на пръв поглед, но показват че пчелите често са се докосвали до цвета на плода по време на опрашването. Колкото по-опрашван е плода, толкова е по-сладка и динята.

Според "Пола".  Градинарите разделят дините на "момчетата" и "момичета"

Сред градинарите е разпространено разделение на дините на "момчетата" и "момичета". "Момчетата" са с по-издължена форма и плода е по-воднист. Докато "момичетата" са с по-кръгла форма и са много сладки.

Според  тегло и обем

Най-добре е да не избирате нито най-големите, нито най-малките дини. Най-добрата диня е със средна големина. Също не трябва да забравяте, че един хубавата диня винаги е доста по-тежка за размерите си.

Според опашката

Сухата опашка винаги показва, че динята е достигнала желаната степен на зрялост. Ако опашката е зелена и свежа, плодът все още не е узрял.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари