6 месеца наборна военна служба за мъжете, а за жените - доброволно

2
За неграмотните и младежите, които не искат да служат по религиозни причини, ще има 1 г. трудова и образователна повинност
За неграмотните и младежите, които не искат да служат по религиозни причини, ще има 1 г. трудова и образователна повинност

Въвеждане на 6 месеца наборна военна служба за всеки младеж и 12 месеца алтернативна за неграмотните предвижда законопроект на ВМРО, който ще бъде внесен днес, съобщи лидерът Красимир Каракачанов пред Нова тв.

Идеята е да се осигури базово военно обучение за завършилите средно образование, за което били нужни минимум 4 месеца. За неграмотните и младежите, които не искат да служат по религиозни причини, ще има 1 г. трудова и образователна повинност, обясни Каракачанов.

Жените ще могат да се включват доброволно.

Наборникът ще струва по 400 лв. месечно, а издръжката на кадровия военен е 1200 лв., твърдят от ВМРО. Задължителна военна служба има в Турция, Швейцария, Дания, Норвегия, в Австрия искат да я удължават от 6 на 9 месеца, а Латвия обсъжда въвеждане, каза Каракачанов. Мотивите на ВМРО са, че наборната военна служба ще подобри възможността на страната за отговор при извънредни ситуации, които изискват защита на територията и населението. Кадровите военни сега са 16 000 мъже и жени, а това не е достатъчно, каза още Каракачанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари