6 грешки, заради които дебелеем

1
Може би е дошло време да си зададете въпроса: Къде греша?
Може би е дошло време да си зададете въпроса: Къде греша?

Може би е дошло време да си зададете въпроса: Къде греша?

Ще се съгласите, че вашето тяло и организъм са единствени по рода си, пише Аз - жената. Ако темите за здравето и добрата форма не са ви чужди, то със сигурност знаете кои са основните правила за поддържането на оптималното тегло. Ако все пак изпитвате трудности със загубата на килограми, може би е дошло време да си зададете въпроса: „Къде греша?“ В следващите редове ще ви споделим някои от най-честите грешки в храненето, които могат да ви попречат да отслабнете. Ето ги и тях:

Не спортувате

Със сигурност сте чували гръмки реклами на хранителни режими, които ви обещават отслабване и постигане на така желаната форма, без полагането на каквито и да било физически усилия. Но всъщност упражненията са ключов елемент от загубата на тегло. Според проучване, публикувано в Journal of Obesity жени, които спортуват и спазват хранителен режим са загубили с 25% повече тегло в сравнение с тези, които не правят упражнения. Две трети от дамите от първата група са успели да намалят теглото си с 10%, в сравнение с по-малко от половината дами от другата група. С редовните тренировки вие ще можете да изхабите допълнителни калории, като по този начин няма да ви се наложи да намалите драстично приема на храна.

Консумирате скрита захар

Освен че ще ви накара да покачвате тегло, консумацията на захар има и вредни последствия за вашето здраве. Ето защо, трябва да се научите как да я избягвате. Една кофичка обикновено кисело мляко например съдържа около 20 грама захар. Ако пък изберете плодово мляко с мюсли, грамовете захар за същото количество могат да станат около 40. Може би не го осъзнавате, но подобни продукти, рекламирани като „здравословни“ всъщност са скрити източници на калории. Ето защо ако искате да обогатите вкуса на киселото си мляко, просто добавете горски плодове и чаена лъжичка мед, кленов сироп или еритритол.

Не закусвате

Ако изхождате от елементарната логика и си мислите, че храната ви кара да пълнеете, то вероятно смятате, че намаляването ѝ и пропускането на хранения ще ви помогне да отслабнете. Всъщност може би това е напълно погрешно схващане. Изследователи от Imperial College London са открили, че наистина закуската може да се окаже най-важното хранене за деня. Пропускането на сутрешното хранене кара мозъкът да търси висококалорични храни, за да компенсира калориините загуби от началото на деня. Ето защо, не се учудвайте ако след цял ден гладуване, в следобеда сте склонни да изядете каквото ви се изпречи пред погледа.

Прекалявате със зехтина

Въпреки че зехтинът е с безспорни ползи за здравето и съдържа добри мононенаситени мазнини, само 3 с. л. от него съдържат около 360 калории! Така че ако го използвате щедро при печене, готвене и т. н., всъщност можете да консумирате огромно количество скрити калории. Затова ако искате да ограничите консумацията на зехтин, можете да използвате силиконова четка за намазване или пък спрей-дозатор за олио.

Салатата ви съдържа прекалено много калории

Ако целите да се храните по-здравословно, със сигурност към менюто си ще добавите много зеленчуци и салати. Ако към тях обаче прибавите дресинг, крутони, сос, сирене, ядки или сушени плодове, салатите се превръщат в скрита калорийна бомба. Опитайте се да ограничите мазнината или дресинга до 1-2 с. л. За да направите салатата си по-питателна, добавете към нея пилешко месо или пуешка шунка или пък киноа, лимец, жито и др.

"Изпивате" калориите си

Алкохолът не е приятел на нито един хранителен режим. Той осигурява повече калории от протеините и въглехидратите (около 7 калории за 1 грам). Няма доказана връзка между напълняването и приема на алкохол, но ако искате да отслабнете, трябва да сведете консумацията му до минимум - чаша-две вино на седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари