6 години затвор за антивоенни публикации в интернет

1
Музикантът Александър Бахтин ще лежи за три публикации в социалните мрежи, осъждащи руската инвазия в Украйна
Музикантът Александър Бахтин ще лежи за три публикации в социалните мрежи, осъждащи руската инвазия в Украйна Снимка: SOTA / Фейсбук

Музикантът Александър Бахтин ще лежи за три публикации в социалните мрежи, осъждащи руската инвазия в Украйна

Съд в Московска област осъди днес музикант и природозащитник на 6 години затвор за три публикации в социалните мрежи, осъждащи руската инвазия в Украйна, съобщи един от неговите приятели пред Франс прес, предава БТА.

Петдесет и една годишният Александър Бахтин, жител на Митишчи, близо до Москва, беше арестуван през март 2023 г. и обвинен в разпространение на „фалшива информация“ за руската армия, обвинение, което редовно се използва за преследване на критиците на войната.

Александър беше осъден на 6 години затворническа колония и му е забранено да поддържа интернет сайтове в продължение на три години“, каза пред АФП, Андрей Шчетинин, един от приятелите му, присъствали на съдебния процес.

Бахтин ще бъде задължен да се консултира и с психиатър по време на задържането си в наказателна колония, гласи присъдата, за която съобщи и специализираната руска неправителствена организация „ОВД-Инфо".

През март и април миналата година Бахтин направил три публикации в руската социална мрежа ВКонтакте, в които осъдил руската инвазия в Украйна, споменавайки цивилни жертви и обвинявайки руския президент Владимир Путин.

Прокуратурата поиска 8 години затвор за Бахтин. Седемдесет и осем годишната майка на подсъдимия – Людмила, тогава започна да плаче и се почувства зле в съдебната зала, каза Шчетинин, а съдия Мария Локтионова беше принудена да прекъсне за кратко заседанието.

След обявяването на присъдата Александър Бахтин извикал на съдийката: „Проклета да си, Локтионова!“, пак според свидетелства на Шчетинин.

Освен нашумелите случаи на известни противници на Кремъл, задържани от началото на конфликта през февруари 2022 г., хиляди никому неизвестни хора бяха арестувани и осъдени на глоби и затвор в Русия само заради това, че са осъдили руската инвазия в Украйна.

Според руската неправителствена организация „ОВД-Инфо" повече от 20 000 души са били арестувани в Русия по време на протестни акции срещу войната в Украйна. Няколкостотин души вече са обект на сериозни съдебни процедури, посочва АФП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    dgd
    Могат да му лепнат 9 години само заради физиономията. Да се радва, че ще лежи 6.
  • 7
    1
    правилно
    предател е, или да си подкрепя държавата или ако не е съгласен да си трае и да се маха... ама щом е музикант, значи е напълно безполезен и даже не може да бъде мобилизиран, понеже не знае автомата от коя страна се държи и ще му изтекат водите само още като му дават униформата, преди да види екшън изобщо
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари