55 костенурки обитавали апартамент във Враца години наред

25
Липсата на достатъчно светлина им се е отразила неблагоприятно
Липсата на достатъчно светлина им се е отразила неблагоприятно Снимка: БНР

Липсата на достатъчно светлина им се е отразила неблагоприятно

55 костенурки имат нужда от помощ. Те са настанени в единствения спасителен център за костенурки в България, който от години работи в несебърското село Баня. Предстои обаче зима. Влечугите все още не могат сами да се грижат за себе си. Необходима им е храна и топлина, споделя Ива Лаловска, която се грижи за тях в момента, предава БНР.

Тези 55 костенурки в продължение на години са гледани в апартамент във Враца. Проблемът е, че от липсата на достатъчно светлина заболяват.

Една костенурка, за да формира правилно черупката си, се нужда е от ултrавиолетови лъчи за усвояване на витамин Д, който помага за усвояването и на калций, обясни Лаловска. Тези костенурки са нямали този късмет да получат всички необходими вещества, живели са на тъмно и влажно, поради което развиват развили рахит. Сега се затрудняват да копаят дупки, каза още тя.

Така те се нуждаят от изкуствена ултравиолетова светлина, калциеви добавки и топлина. И защото няма как да се заровят, няма да спят зимен сън, продължава Ива Лаловска, която в момента ръководи спасителният център в село Баня.

Сега предстои да бъдат върнати в лечебницата, а следващата пролет отново ще ги пуснем навън, каза още Лаловска. Надеждите ѝ са да се възстановят до няколко години, за да могат да бъдат върнати в природата.

Тези костенурки са типични за България. Те са от вида шипоопашата костенурка.

За съжаление в резултат от заболяването черупката е деформирана и видът трудно може да се разпознае.

За това са необходими средства, за плащане на тока през зимата, както и за храната. На три дни тези 55 костенурки изяждат 60 марули, имат нужда и от калциеви добавки.

Спасителният център в Баня, обаче, е изправен пред проблема да спре работата си, осветлява ситуацията Ива Лаловска.

След смъртта на управителя на фондацията, който е партньор на Лаловска в живота и в каузата за спасяване на костенурки, фондацията остава без управление, тъй като те нямат брак, а клауза в устава определя като наследници децата му. Решението е обжалвано и е върнато за ново разглеждане. Ива Лаловска чака съдът да се произнесе отново.

Ако решението на съда е отново отрицателно, спасителният център е заплашен от закриване. Ива Лаловска е категорична, че веднага ще започне регистрация на нова организация. Но и за това трябва време. А предстои зима и животът на над 200 костенурки, които не могат да се грижат сами за себе си, е застрашен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Диди
    Ами защо да се чуди човек - що за държава?! Има пари и какво ли не, които да изпраща зад граница за чужди каузи. Тук и законите не са на наша страна. Госпожо, обърнете се към "Пълен абсурд" или каквото си изберете и дайте гласност. Може да се объртете за зимата към зоологическата в София, Ст.Загора - имат ресурси, отопление, специалисти. Успех, защото време за касички или акции няма. Зимата е тук .
  • 6
    1
    Извод
    Проблемът на жената и да фондацията е следствие на факта, че не е имала граждански брак с починалия, който е бил и баща на децата й. Още един тъжен резултат от модата да се живее без брак, щото, разбираш ли, колко сме освободени, то един подпис нищо не значело. И като умре единият, другият като патка на лед се чуди откъде му е дошло. Подобни примери още колкото искаш. Колко самонадеян трябва да си, за да си мислиш, че на никого нищо няма да се случи. Но... всеки "сам си преценя".
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари