5000 програмисти не достигат на трудовия пазар у нас

0
В същото време и училищата се оплакват от недостиг на преподаватели по математика и информатика
В същото време и училищата се оплакват от недостиг на преподаватели по математика и информатика Видео: БНТ

Близо 720 хиляди ученици днес влязоха в класните стаи в цялата страна.

Малка част от тях обаче ще станат програмисти, а ако все пак се ориентират към тази специалност, то повечето от тях ще работят и живеят в чужбина. Статистиката сочи, че близо 5000 компютърни специалисти не достигат на трудовия пазар у нас. В същото време и училищата се оплакват от недостиг на преподаватели по математика и информатика, предаде БНТ.

В Математическата гимназия в Русе започва поредната учебна година, след която повечето абитуриенти, носители на медали и награди от международни ИТ състезания, ще напуснат България.

„Точно тази тази година имаше много сериозна серия от успехи – ученичка, която беше в НАСА за обучение за работа в космоса“, заяви Митко Кунчев – директор на МГ „Баба Тонка“.

Русенският университет също предлага модерната специалност „Информационни технологии“, но завършващите много рядко стават учители. Същевременно училищата се принуждават да върнат пенсионираните учители, за да покрият норматива на свободните бройки.

„Вярно е, че тези млади хора могат да се реализират в други сфери срещу в пъти по-голямо възнаграждение“, отбелязва Димитър Райнов – началник на Регионалния инспекторат по образованието – Русе.

Програмистите в чужбина преговарят за заплати от 6000-7000 евро, разказва Евгений Иванов, който също е възпитаник на русенската математическа гимназия и работи в ИТ сектора вече близо 10 години. Убеден е, че всеки може да напише някакъв код, но на пазара липсват качествени програмисти.

„Пазарът за софтуерни продукти и съответно за софтуерни специалисти непрекъснато се разширява, така че дори да се увеличи броят на качествените специалисти, пак ще има недостиг“, коментира той ситуацията на трудовия пазар.

Евгений Иванов е категоричен, че образованието, което създава софтуерни специалисти у нас, е изостанало от действителността.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари