50 станаха жертвите на нападението в Нова Зеландия

0
36 души остават в болница, двама са в критично състояние
36 души остават в болница, двама са в критично състояние Снимка: Агенция "Фокус"

Броят на жертвите на нападението срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч достигна 50, след като полицията откри още едно тяло в една от джамиите.

Те са на възраст от 3 до 77 години.

Сред убитите има и четири жени, сочи списък на жертвите, който имат близките. Пълните подробности за загиналите все още не са потвърдени публично от властите, а списъкът не е пълен. В него са включени имената на 44 мъже и жени. Липсва самоличността на две от 50-те жертви, информира bTV.

Ранените са 50 души, като 36 от тях остават в болница. Двама души са в критично състояние.

Междувременно стана ясно, че кабинетът на премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардън е получил „манифеста“ на Брентън Тарант 9 минути преди атаката.

Аз бях една от повече от 30 получатели на манифеста, които ми бяха изпратени по електронната поща 9 минути преди нападението. В него не е имало включена локация, нито специфични подробности“, каза Джасинда Ардън, допълвайки, че документът е бил препратен на разузнавателните служби две минути, след като е бил получен.

Турският президент Реджеп Ердоган показа запис от нападението срещу джамиите на митинг и определи атаката като посегателство срещу "нашата страна, нашия народ и мен самия". Той подчерта, че страните по цял свят, особено западните, трябва да попречат на възхода на ислямофобията.

Ердоган добави, че нападателят е отправил заплахи към мюсюлманите от турски произход. Тарант е посетил два пъти Турция и е заявил, че турците нямат място в Европа, добави президентът.

"Не искаме да видим отново конфликт между кръста и полумесеца", подчерта Ердоган на митинга.

Лидери от цял свят изразиха тъгата и възмущението си от нападението срещу джамиите.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари