50 000 български семейства чакат за донор на яйцеклетки

0
Мария е забременяла чак на 9-тия опит
Мария е забременяла чак на 9-тия опит Видео: NOVA

За девета поредна година инициативата „Дни на донорството“ на фондация „Майки за донорство“ дава шанс за бебе

Спря ли пандемията мечтите за деца на хиляди български семейства с репродуктивни проблеми? За девета поредна година инициативата „Дни на донорството“ на фондация „Майки за донорство“ се състои, за да даде шанс за бебе на стотици български семейства. Гости в студиото на "Социална мрежа" са Мариела Куртева, донор и управител на фондацията и Мария Манчева, станала майка чрез донорство на яйцеклетки.

Според Мариела Куртева вече са прегледани над 100 жени, още 40 дами пък имат записани часове. "Много рядко се случва едно семейство да получи донор и да няма бременност и раждане. Ако има неуспех, отново се прави трансфер на яйцеклетки", обясни тя. И допълни, че няма достатъчно донори.

"В повечето клиники има недостиг. За донор се чака между 6 месеца и една година. Дори да има желаещи, се правят най-напред прегледи и изследвания, при които да се потвърди, че жената може да бъде донор. След това се получава одобрение, планува се процедурата и започва стимулация чрез хормонални инжекции в продължение на 10 дни", сподели Куртева.

Мария пък разказа, че през 2008 г. започват да правят опити за деца. "Минахме през няколко процедури с мои яйцеклетки, но те или не можеха да се оплодят или не можеха да се развият. Преди 5 години станахме част от програмата "Дни на донорство". Успяхме на 9-тия опит", заяви тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Обикновен работен ден на ВИК - Русе.
Бригадир се обръща към работниците:
- Засега копайте тук, а аз ще ида да проверя къде трябва...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари