5 милиона лева за ремонт на пътища през май

0
С тези средства ще бъде изкърпена около 113 хил. кв. м пътна инфраструктура
С тези средства ще бъде изкърпена около 113 хил. кв. м пътна инфраструктура

Около 5 милиона лева ще бъдат вложени в предстоящите текущи ремонти на републиканската пътна мрежа през месец май. С тези средства ще бъде изкърпена около 113 хил. кв. м пътна инфраструктура. Това съобщиха на среща с медиите министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”. На пресконференцията бяха представени предстоящите текущи ремонти на републиканската пътна мрежа.

Програмата включва извършване на асфалтови дейности, премахване на излишната растителност, за да се подобри видимостта на пътя, подобряване на отводняването – профилиране на банкети, почистване на канавки, водостоци и др. През месец април в изкърпване на пътната инфраструктура също са вложени около 5 млн. лв., с които са извършени около 115 хил. кв. м асфалтови работи. Изкърпени са най-критичните участъци по най-натоварените направления автомагистралите и първокласните пътища - София - Варна, София – Благоевград - Кулата, Пловдив – Хасково, Велико Търново – Габрово, Русе – Велико Търново, Варна – Бургас и др., съобщи инж. Лазаров. Председателят на УС на АПИ подчерта, че контролът, който ще се осъществява на пътностроителните фирми ще бъде изключително строг.

До 1 юли ще завършат ремонтите на АМ „Тракия“, за да не се затруднява пътуването през активния почивен сезон. Очертава се горещо лято по цялата пътна мрежа с много ремонти. Предварително се извиняваме на всички пътуващи, защото желанието ни е да ремонтираме цялата пътна мрежа и да я приведем в сравнително добро състояние, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

За първи път от 20 години, извън стандартния бюджет за изкърпване на пътищата, имаме осигурени с Решение на Министерския съвет 100 млн. лв. за ремонтиране на старите участъци от АМ „Тракия“ и АМ „Хемус“. С предоставения финансов ресурс се ремонтират около 50 км от АМ „Тракия“ - от км 5+500 до км 10+000, от км 60+000 до км 90+200, от км 119+200 до км 134+600.

Основните строителни дейности ще завършат на 1 юли и ще започнат отново на 1 септември, за да може през месеците юли и август да се работи единствено по текущи и аварийни дейности, ако се налага. През летните месеци на автомагистралите ще продължат строително-монтажните работи на виадуктите „Елешница“ и „Бебреш“ на АМ „Хемус“ и 67-ми км от АМ „Тракия“, за да може предвидените по тях ремонти да бъдат изцяло завършени до началото на зимния сезон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари