5-годишно дете се задави с колбас и почина във Велико Търново

0
Момиченцето е било заведено от дядо си вчера в спешното отделение на великотърновската болница
Момиченцето е било заведено от дядо си вчера в спешното отделение на великотърновската болница Снимка: Times.bg

5-годишно момиченце почина след задушаване с колбас в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

Трагичният инцидент, както го определи ръководството на лечебното заведение, е станал вчера, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.

Д-р Галина Гарева, заместник-директор по медицинската част съобщи, че детето е прието в болницата на 13 юни /неделя/ с кашлица и затруднено дишане. Преди да постъпи в Детско отделение, където се е случила трагедията, е лекувано вкъщи с антибиотик, но е започнало да повръща, което е направило невъзможно продължаването на домашната терапия. По тази причина дядото, който е бил и придружител на 5-годишното момиченце, го води в Спешна помощ. Там му е поставена диагноза бронхиолит.

В хода на медикаментозното лечение, което е назначено, са направени манипулации, като последните са били около 17:30 часа. Именно тогава сестрата е поставила инжекции, детето е реагирало с плач, което е обяснимо, а след това сестрата е преминала към следващата стая, за да извърши манипулации и на другите пациенти“, разказа д-р Гарева.

Тя уточни, че малко след това дядото търси помощ от същата сестра, тъй като детето се е задавило с колбас, който той самият му е предоставил.

По думите на възрастния мъж момиченцето е започнало да повръща и се е отпуснало. Тогава той е изтичал в съседната стая и е уведомил сестрата, че детето е зле. Тя се е върнала, видяла е момиченцето отпуснато на леглото със следи от масивно повръщане. Занесла го е на ръце до стаята за интензивно лечение, където в този момент е била дежурната лекарката, която е обслужвала друго дете. Извикан е реаниматор и са започнати дейности по освобождаване на дихателните пътища на детето. Извършени са интубация, обдишване и сърдечно съдов масаж, но сърдечната дейност не се възстановява. Поставени са инжекции с адреналин и атропин. Мога категорично да заявя, че е направен целият обем на реанимационни мероприятия, които са необходими“, допълни д-р Гарева.

Тя обобщи, че спасяването на детето е започнало от момента, в който дядото е съобщил, че то е зле. Случая определи като трагичен инцидент. Посочи, че е разговаряла с бабата и вуйчото на момичето, които не са заявили претенции към болницата. Изчакват се родителите, които са в чужбина.

Вече има заведено досъдебно производство, след като местната прокуратура се самосезира, тъй като не са получили сигнал от болницата, въпреки че това е редът. Ръководството на лечебното заведение поясни, че не е подало сигнал, тъй като нещата са се случили много бързо и са искали да съберат достатъчно информация. Тече и вътрешноболнична проверка, която трябва да приключи до петък.

До момента МОБАЛ няма официално становище, но д-р Гарева посочи, че вероятно детето е починало от задушаване заради аспирация на повръщано. Тя и екипът на болницата изказаха съболезнования на близките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари