5 години затвор за баща и син, причинили смърт на 7-годишно дете в ПТП

0
Процесът се гледа по съкратената процедура, подсъдимите признаха вината си и изразиха съжаление за случилото се.
Процесът се гледа по съкратената процедура, подсъдимите признаха вината си и изразиха съжаление за случилото се. Снимка: ОДМВР-Разград

Две ефективни присъди за тежка катастрофа, при която загинаха 7-годишно дете и неговият баща постанови състав на Окръжен съд-Разград.

Процесът се гледа по съкратената процедура, подсъдимите признаха вината си и изразиха съжаление за случилото се. Катастрофата е станала на 31 юли миналата година на пътя РусеРазград малко след Гецово, писа Дарик Нюз.

Около 19,00 ч. от страничен път на главното шосе в посока Разград излязъл мистериозен колоездач, който по време на разследването не е установен. Той се движел по средата на платното, което принудило колона от четири возила да намалят скоростта или да спрат. Това успели да сторят водачите на автомобил и два микробуса, но не и тежкотоварен автомобил „Волво“ с ремарке, управляван от 19-годишният тогава Веселин Веселинов от град Белослав. Младият шофьор карал с 86 км./ч. при разрешени 70 за този участък и това МПС, не успял да намали и за да не се блъсне в микробуса пред себе си, който бил управляван от баща му Стилиян Василев, свил вляво, навлизайки в насрещното платно. Там ударил челно „Тойота Раф“ с русенска регистрация, нейният шофьор – 35-годишният Борислав Лазаров от Русе – опитал да избегне удара, като свил към банкета, но челният сблъсък се случил. На място е загинала 7-годишната Мартина Михайлова, тежко е пострадал и баща й Борислав Лазаров, той починал в болница във Варна 6 месеца по-късно. С охлузни рани останала майката на момиченцето.

Днес в съда тя, както и родителите на загиналия мъж, и представител на другото му дете от друг брак се явиха като частни обвинители и поискаха ефективни присъди за подсъдимите – шофьорът на ТИР-а и неговият баща. 41-годишният Василев е подсъдим, тъй като е собственик на транспортната фирма, която превозвала зърно от село Бъзън до пристанище Варна – „Стенли Василев“ЕООД. Според обвинението той е допуснал камионът с общо тегло 40 тона с товара да бъде управляван от неправоспособен за това возило водач – младежът отскоро имал категория С, а за товарен автомобил с ремарке се изисква кат. С+Е, за което пък има и възрастово изискване от 21 години.

В пледоарията си прокурор Сезгин Османов поиска ефективна присъда само за младия шофьор, а за баща му – условна. Защитата пък предложи на магистратите да постановят условна присъда за Веселинов и да оправдаят Василев.

Съдебният състав с председател Светла Робева обаче постанови еднакви присъди за двамата: по 5 години лишаване от свобода, което при условията на съкратеното производство се намалява с една трета до 3 години и 4 месеца, които да се изтърпят в затворническо общежитие от открит тип, както и забрана шофиране от по 5 години.

Те трябва да платят и разноските по досъдебното производство – по 695,24 лв. всеки.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари