4550 първолаци не са се записали в училище

0
Всяко пето дете не записва пети клас, т.е. от 100 деца 22 не отиват на училище
Всяко пето дете не записва пети клас, т.е. от 100 деца 22 не отиват на училище

4550 деца, или 7 на сто от навършилите възраст да влязат училище, така и не са се записали да учат.

Стряскащите данни представи вчера бившият образователен министър в кабинета "Орешарски" Анелия Клисарова, без да назове източника си на информация, пише вестник СЕГА.

"Проблемът е още по-тежък след основното образование. Това са децата между 11 и 14 години, които са в пети, седми и осми клас. Всяко 5-о дете не записва пети клас, т.е. от 100 деца 22 не отиват на училище", дорисува тя мрачната картина. Около 1/5 били и юношите, които не записвали гимназия и оставали на ниво основно образование. По сметки на Клисарова тази година ще има общо 11 257 деца по-малко в училище.

Клисарова беше категорична, че причината за намаляващия брой деца в класните стаи не е демографската криза, а политиката на правителството в областта на образованието. По думите й погрешният курс на управляващите ще доведе до затваряне на училища, изхвърляне на учители на улицата и рязко нарастване на младите хора, останали без работа заради липса на диплома или дори на елементарна грамотност. Между 250 хиляди и 300 хиляди са неграмотните за последните 20 години, посочи бившият министър. Докато беше на власт, Клисарова не успя да придвижи нито една от замислените реформи в образованието и стопира редица важни промени под натиска на общественото недоволство. На фаза обещания останаха и намеренията й да се бори с увеличаващия се брой на ранно отпадащите от училище.

ПРОБЛЕМ

От БСП разкритикуваха като неработещи и законодателните промени на управляващите, с които професионалните гимназии преминаха към общините. Червеният депутат Светла Бъчварова посочи, че от 79 такива гимназии, които досега бяха към земеделското министерство, само седем до момента са били прехвърлени към местните власти. За останалите няма предвидени нито правила, нито процедури за този преход и на практика липсва яснота какво ще се случи с тях. "Реформата, реализирана с новия образователен закон в частта за професионалните гимназии, ще доведе до тяхното закриване", предрече мрачно Бъчварова.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари