45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

1
45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов
45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов Видео: NOVA

На 10 април 1979 година е изстрелян корабът "Союз 33"

Днес отбелязваме точно 45 години от едно събитие, което ще остане завинаги в историята ни - полетът на първия български космонавт Георги Иванов. На 10 април 1979 г. от космодрума Байконур в Казахстан, тогава в СССР, е изстрелян корабът "Союз 33".

С демонстративен полет над Ловеч, изпълнен от военни пилоти от училището в Долна Митрополия и военен ритуал, беше отбелязана 45-тата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов. В негово отсъствие ловчанлии си припомниха факта, че полетът на техния съгражданин извежда страната ни като шестата държава в света със своя мисия в открития Космос, съобщава NOVA.

"Много често говореха, че това е един неуспешен полет. Напротив – всички трябва да се гордеем. Завърши успешно, без аварии и жертви и допринесе за още някои новости и изменения в конструкцията на космическите полети, с които продължиха да летят космонавтите до космическите станции", заяви Красимир Стоянов – дубльор на втория български космонавт Александър Александров.

Въпреки, че страната ни досега има само двама пратеници в открития Космос, то нашите учени отчитат активно участие в чужди мисии с ноухау, разработено от нашите учени.

Според проф. Йорданка Семкова от Института за космически изследвания в БАН пример са българските дозиметрични системи от серията "Люлин", с космически оранжерии и храни.

А именно, българския Институт за космически изследвания вече е част от космическата програма "Артемида" - продължение на известната американска "Аполо".

Проф. д-р Георги Желев заяви, че теоретически е напълно възможно българин да стъпи на Луната. А Красимир Стоянов се надява да има трети български космонавт. "Независимо дали ще е космонавт или астронавт. Искрено го желая и дано по-скоро настъпи този момент", пожела си той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    фена на Путин
    Едва ли има, достатъчно интелектуално обременена европедеруга, която да е наясно, какво е нужно, човек да литне в космоса ? Дори при днешния технологичен напредък, ракетите на западняците се пукат, като пуканки, още на старта. Камоли да се обадят на външно министерство и да кажат, "ей, момчета, дайте някой корав балканджия (какъвто безспорно е бил бай Георги) от вашите, да го стрелнем в космоса и да ви прослави..." Те не ни искат сухопътно да преминаваме граници без да вадим по няколко документа, понякога, сметнете, кога ще заискат да пратят наше момче в космоса ? Разбирате много добре, за какво ви говоря. Знам, че ви боли, но това е положението.
  • -7
    3
    Ебача на Путин
    Това което ни дадоха "братятя" за нищо не ставаше и се скапа. Соца под съветска окупация произвеждаше некачествена и морално остаряла продукция, която ставаше единствено за съветския пазар. След разпада на СССР и неговите пазари българската икономика трагично загина и не трябва да се боядисва направеното по време на парвешкия идиот Живков , а трябва да се събори и на негово място построи нещо качествено и западно европейско или американско. Всичко що е руско , все е боклук, той ми приказва за боядисване. Колкото за полета на Георги Иванов това беше пропаганда без никаква научна стойност. сега такива като него които искат да полетят в космоса и имат много пари им викат космически туристи. Георги Иванов е като един чувал с картофи който са го натоварили в капсулата изстреляли са го и са го върнали обратно на земята и никаква научна стойност , само чиста комунистическа пропаганда.
  • -5
    2
    До 1
    Вземи стани фен на психиатъра си и го наричай свой брат.
  • 3
    1
    фена на Путин
    Това ни го дадоха братята ! На вас говоря ! Евро курви, нещастни ! Това което ни дадоха братята, европедерасите не могат да го боядисат, камоли да го построят, камоли да вземат нашенец и да го стрелнат в космоса. Ясно ли ви е ? Или пак само русофили русофоби са ви тиквите малоумни. Говорим за човек в космоса, не за европрограма за интеграция на цигани.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари