40 учени-медиависти гостуват в Русе

0
Форумът се организира под егидата на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО
Форумът се организира под егидата на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО Снимка: Фейсбук

Националната научна конференция по повод на 800 години от основаването на скалния манастир "Свети Архангел Михаил" от Свети Йоаким, патриарх Търновски, събра в Русе 40 учени-медиависти, чиито усилия са насочени към разкриването на средновековните тайни

 Това съобщи директорът на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов пред БТА.

По време на конференцията директорът на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова ще разкаже за "Пръстенът на Георги от Калиакра", д-р Мариан Нягое от Турно Северин ще представи отбранителни съоръжения от този стар български град в периода 13-15 век, а проф. Константин Тотев ще предложи реконструкция на една съставна икона от Средновековния град Червен. Проф. Пламен Павлов се е спрял на личността на цар Иван Асен II, като владетелят е първият дарител на скалните църкви при Иваново.

Скалните църкви при Иваново са първият в България обект на наследството, за който българските медии публикуват текст. В русенския вестник "Славянин" от 12 май 1879 г. излиза обширна статия, в която те са посочени като старина. През 1978 г. в Луксор Ивановски скални църкви са включени в Листа на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Проф. Ненов обясни, че Ивановските скални църкви се посещават годишно от 15 000 - 16 000 туристи. По думите му това не е голям брой, като важи и за останалите исторически обекти в Североизточна България.

"Хората все още не тръгват към другия край на България, за да видят обект на ЮНЕСКО. Тях ги привлича нещо повече, привлича ги цялостен продукт. Не можем да говорим за Скалните църкви като за единичен обект, който да повлече туризма. Трябва да се подготвяме всички - от региона на Русе, Тутракан, Свищов, Бяла, да сме атрактивни с нещо, което да привлича хората към нас", каза Ненов.

Домакин на конференцията "Иваново - Червен - Търнов - наследството на Средновековието" днес и утре е Русенският музей, а на 19 юни /събота/ тя ще се премести в Историческия музей във Велико Търново. Сред лекторите там ще бъдат проф. д.ф.н. Анчо Калоянов и проф. Тодор Моллов.

Форумът се организира под егидата на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари