40 милиона пушачи ще откажат цигарите до 2025-та

0
Коментар на шефа на Филип Морис Интернешънъл
Коментар на шефа на Филип Морис Интернешънъл

В началото на месец юли един от най-авторитетните регулатори по света – Агенцията по храни и лекарства в САЩ (FDA), публикува решение, с което разрешава системата за нагряване на тютюн IQOS и елементите от нея да се предлагат на американския пазар в категорията „тютюневи изделия с модифициран риск (ТИМР).

В становището си агенцията заяви, че системата на Филип Морис Интернешънъл IQOS нагрява тютюна без да го гори и така намалява значително образуването на вредните и потенциално вредни вещества в сравнение с цигарения дим, пише Novini.bg. В допълнение регулаторът констатира, че пълното преминаване от конвенционални цигари към IQOS намалява излагането на организма на тези вредни вещества.

Така на практика Американската агенция признава, че IQOS е фундаментално различен от продуктите с горене като цигарите. Няколко дни след решението на американския регулатор главният изпълнителен директор на ФМИ Андре Каланцопулос коментира пред медиите историческото решение за компанията и бъдещето на продуктите без дим.

Г-н Каланцопулос, сега, след като сме убедени, че IQOS е по-добрата алтернатива на цигарите, вие все още продължавате да продавате цигари. Няма ли да бъде по-добре, ако спрете напълно бизнеса с цигарите?

Ще отговоря на това по най-простият начин. Ако искаме да подобрим живота на 1 млрд. пушачи, така чете да преминат на по-добра алтернатива, ние първо трябва да им предложим по-добър избор . Нека предположим за секунда, че Филип Морис Интернешънъл спре да произвежда и продава цигари. Тогава, тези които пушат и не са преминали на по-добра алтернатива, ще преминат на конкурентни продукти или на контрабандни такива.

Ако цигарите на Филип Морис Интернешънъл не се продават на пазара, хората няма просто изведнъж да спрат да пушат. Това ми се струва много малко вероятно или дори невъзможно. Друг въпрос, който често ми задават, е „Защо не продадете цигарения си бизнес?“. Ако продадем нашия цигарен бизнес, то тогава някой ще го купи и ще продължи да продава цигари. Т.е. пак няма да има никаква полза за общественото здраве.

Трето, ясно е, че с изградената си инфраструктура за производство на конвенционални цигари и тази за иновативните продукти ние можем да достигнем до пазарите много по-бързо. Защото достигането на тези нови изделия до пълнолетните пушачи изисква търговски представители, средства и финансиране.

Ние инвестирахме над 7 милиарда долара в тези продукти и те сега ни носят печалба, но в началото те не се предлагаха на пазара и не носеха приходи. За да създадеш такъв продукт, това означава научни изследвания и разработки , трябват сериозни първоначални инвестиции. Не смятам, че малка организация може да направи това. Или поне не със скоростта, с която ние го правим. Не искам да „преместим маймунката“ на раменете на някой друг, а да работим за това пушачите да имат достъп до тези продукти, да научат за тях и да преминат на тях. Като крайната цел е един ден да няма цигари по света. Това може да стане само, ако хората се откажат от тях. Същото е и с възобновимите енергийни източници.

Първо трябва да обясниш на хората какъв е проблемът, да им предоставиш по-добри алтернативи, защото те имат нужда от енергия, да им дадеш стимул да преминат на тази алтернатива и да продължиш да работиш така, че поведението на тези потребители в крайна сметка да се промени.

Решението на Агенцията за храни и лекарства в САЩ FDA е първият случай, в който държавна агенция прави такъв смел ход спрямо бездимен продукт. Смятате ли, че FDA ще бъдат последвани от останалите агенции по света?

Надявам се, че да. Има голям дебат между някой представители на общественото здраве, НПО-та, които още не приемат този принцип, че ако има по-добри продукти, разработени са и са налични на пазара, то те трябва да бъдат налични за пълнолетните пушачи, които да имат избор. Защото ако такива продукти съществуват, подплатени са от научни данни, както процесът на Американската агенция FDA ясно показа, трябва ли заради идеологически или политически интересида не предоставяме тези продукти на потребителите и пушачите да са изправени само пред два вида избор – или спираш или продължаваш да пушиш цигари. Знаем, и пушачите са наясно, че най-добрият вариант за здравето е да спреш, но малко от тях успяват.

Също така знаем, че в момента имаме над 1 милиард пушачи и предвижданията на СЗО са този брой да се запази до 2025 г. и както казах, в много страни се достига максимумът, който може да бъде постигнат чрез всички рестриктивни мерки срещу цигарите. Така, че очевидното решение е тези продукти да бъдат на разположение на пушачите.

Говорейки за амбицията, която заявихте през 2016 г., а именно всички пушачи да преминат на по-добри научно доказани алтернативи и да откажат напълно цигарите - на какъв етап от тази цел се намирате в момента. Как виждате прогресът си в бъдеще?

Мисля, че напредваме добре. Както много пъти съм казвал ние нямаме само един бездимен продукт. В момента обсъждаме основно устройството за нагряване IQOS, заради скорошното разрешение от Американската агенция по храни и лекарства FDA да се предлага като продукт с модифициран риск. Както знаете в САЩ от септември 2020г. и електронните цигари ще преминават през подобен регулаторен процес от страна на агенцията FDA.

В портфолиото на Филип Морис Интернешънъл има още електронни цигари, а също и продукти, съдържащи чист никотин, които също да бъдат използвани от пушачите, които искат да спрат конвенционалните цигари. Според мен не само една категория продукти ще спечели играта. Потребителите ще използват основно електронни цигари или нагреваеми тютюневи изделия, или пък ще преминават от едната категория в другата. Именно затова имаме нужда от портфолио от продукти.

Ние пуснахме на пазара първо бездимното устройство за нагряване на тютюн IQOS, поради това, че вкусът и никотинът, който се доставя на потребителите, е сходен с този при цигарите.

Въпреки, че вкусът при бездимен продукт никога не може да е като при цигарите, защото при тези устройства са премахнати -много от токсичните вещества, които имат вкус, както и твърдите неизгорели частици, които също имат вкус, но все пак това е най-близкият вкус до този на цигарите. Затова разработваме портфолио, което да подпомага пушачите да преминат на по-добри алтернативи и те бъдат удовлетворителни за тях.

За да постигнем това е важно да имаме сътрудничество с регулаторите. Амбицията ни е бездимните продукти да формират над 40% от приходите ни до 2025. Миналата година те бяха малко под 20%. Планът ни е 40 милиона пушачи да са преминали напълно на тези продукти до 2025. Сега това са над 11 милиона души. Тези цифри са дадени, имайки предвид че нямаме промяна в регулаторната база. Ако получим подкрепа от представителите по обществено здраве и регулаторите, то тези цифри могат да са още по-значителни. Това е нашата амбиция и цел.

Смятате ли да създадете нови производствени мощности за бездимни продукти по света след това решение?

В Италия, Гърция и Румъния към момента са единствените напълно преобразувани и модернизирани фабрики за производство на бездимни изделия в света. Целта ни е да превърнем съществуващите фабрики в такива за производството на бездимни продукти, като по този начин максимизираме използването на съществуващите ни производствени предприятия и ако не е напълно наложително, няма да откриваме нови заводи.

Кои са най-успешните пазари за IQOS до момента и най-вече в ЕС? Видяхте ли отражение върху безмитната търговия по време на коронавируса?

Със сигурност IQOS се развива добре на всеки пазар, на който се продава. Начинът по който предлагаме продуктите също се подобрява и се учим с всеки изминал ден. В страните, в които навлязохме с IQOS наскоро, виждаме, че продуктът се приема по-бързо отколкото в страните, в които навлезе преди време. Това е защото продуктът става по-разпознаваем, но и начинът по който го предлагаме се подобрява. Имаме различни степени на възприемане в различните държави, като най-големият пазар на IQOS и нагреваемите тютюневи изделия в момента е Япония с 18% пазарен дял от целия тютюнев пазар. Добре се развиваме и в страните от ЕС. Радвам се на напредъка, като се учим всеки ден как да работим по-добре и разбира се по-ефективно, защото първоначалните инвестиции в инфраструктурата бяха много високи. Не само за IQOS, но и за електронните цигари, които се очаква да пуснем в края на тази година и в началото на другата година в някои пазари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари