40 000 гласа може да дойдат от Турция

0
Ако турските власти подкрепят ДОСТ, гласовете очевидно ще дойдат за новата партия на Местан
Ако турските власти подкрепят ДОСТ, гласовете очевидно ще дойдат за новата партия на Местан Снимка: БГНЕС

При добра организация може и 2000 души да гласуват в една секция, такива бройки са пристигали не само от Турция, но и от Англия.

Това разкри проф. Михаил Константинов, шеф на фирмата преброител на изборите от години, бивш член на ЦИК. Проблемът с гласуването в Турция досега бе невъзможността държавата да прати свой представител във всички секции, обясни той пред би Ти Ви тази сутрин. Пристигаха едни такива чистички протоколи, да се чудиш дали наистина е гласувано, допълни Констатинов. Сега вместо 60 хиляди гласа ще дойдат 40 000, прогнозира той, съобщи 24 часа.

За 8 парламентарни избора досега ДПС е спечелило 15 мандата с гласовете от Турция, смета проф. Константинов. "Не е толкова фатално", заключи той. Ако турските власти подкрепят ДОСТ, гласовете очевидно ще дойдат за новата партия на Местан, но никой не знае това и подобно твърдение ще е спекулативно, смята той.

Неуважение към българския избирател е забавянето от страна на политиците да издигнат кандидатури за президент - едва ли не трябва да гласува за каквото му се предостави в последния момент, но това не е прецедент, каза още професорът. И напомни как през 2011 г. настоящият президент Росен Плевнелиев бе представен на публиката като кандидат на 4 септември. Тогава най-рано се представи г-н Волен Сидеров, още през февруари каза, че ще се кандидатира. Това забавяне стана лоша традиция, заключи математикът и изборен спец. Дайте да не го изкарване рано, че ще го отстрелят, било съображението на партиите. Ама той ако е свестен, как ще го отстрелят, напротив - ако излезе чист от нападките, за него ще е добре, коментира той.

Обединение във формат Европейска народна партия, т.е. между ГЕРБ и РБ между 1-ия и 2-ия тур на изборите трябва да има, категоричен бе той. Не мога да разчера защо нашите политици трябва да ползват облагите от членстото в европейските фракции - ходят си по конгреси, получават различна помощ, а като има избори, не вземат да излязат с общ кандидат ЕНП, както би трябвало вляво да сложат кандидат ПЕС. какво по-естествено от това да се обединят още в началото, чуди се професорът. В България има анй-много партии, членки на ЕНП.. Винаги действа една политическа логика на изборите у нас. Понякога резултатъ е нелогичен, но обединението дясно и ляво винаги сработва. И сега, както през 2001 г., когато десните си повярваха, че президенстото им е в кърпа вързано, има масово усешщане, че ГЕРБ безапелационно печели. Да, ГЕРБ печели, но не безапелационно, и ако се отпуснат, ще се повтори историята отпреди 15 г., предупреди константинов, явно визирйки неочакваната тогава за мнозина победа на Георги Първанов в президентския вот.

Като президент Първанов сега не може да се върне на бял кон, няма защо да спекулираме, смята изболрният експерт. Той отказа да прогнозира как Конституционният съд би се поризнесъл по въпрос за участие за 3-и, но непоследователен мандат като президен,т както и какво ще каже по въпросите за референендума.

Референдумът ще пропадне, повтори тезата си проф. Константинов. Причината е, че на първия тур на президентските избори не гласуват много българи и няма как според него да излязат 3,5 милиона души и съответно допитването на мине този изискуем праг. Дори хората масово да подкпепят един или друг въпрос, ако са под тази бройка, референдумът няма да има сила, а само въпросите ще отидат в парламента, напомни той. Това е смешно - гласуват милион и половина например, за да се вкара нещо в парламента, а всеки от 240 депутати може да си вкара сам каквото поиска в НС, заключи професорът. Цари трогателно единодушие между партиите да не се дават на хората повече възможности за пряко участие. Референдумът е нещо много опасно, виждате какво става в Англия. Референдумът е кошмарът на модерня политик. В Англия нещата отиват към това да си остане в ЕС, това жестоко убийство пречупи нещата, каза още той.

Трябва да се научим да използваме този токова силен инструмент. И в закона за референдумите, и в конституцията има въпроси, които не се поставят на рдопитване, така че мерки за защита има. Но ако след вота в Англия някой реши да се пита за оставане в ЕС, няма пречка, обясни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари