380 000 души нямат здравна осигуровка

0
3/4 от българите ходят на лекар само ако ги заболи
3/4 от българите ходят на лекар само ако ги заболи

Всеки 3-и у нас ползва алтернативна медицина, според национално представителното проучване на изследователския център

- Лекарите са добре заплатени, смятат 45% от анкетираните, “Не са!”, казват 39 на сто

- 3/4 от българите ходят на лекар само ако ги заболи

- Една пета са плащали нерегламентирано за здравна услуга

Една трета от всички български граждани не ходят на безплатни медицински профилактични годишни прегледи. Народната медицина остава популярна сред българите.

Това са само част от резултатите от национално представително проучване на изследователски център “Тренд”, направено по поръчка на вестник “24 часа”. Изследването е реализирано в периода между 10 и 16 март 2017 г. сред 1004 пълнолетни български граждани “лице в лице” и е представително за пълнолетното население на страната.

93% от всички български граждани са здравноосигурени, а 7% не са Обърнато в абсолютни стойности, това прави около 380 хиляди души без здравна осигуровка, живеещи на територията на страната.

В разбивките по етническа принадлежност личи, че половината от ромите не са здравно осигурени, докато процентът сред българските турци е почти 90%.

96% от респондентите знаят кой е личният им лекар. Малко над 200 хиляди души (или 4%) са тези, които не знаят кой е личният им лекар. Близо 90% от тези, които знаят, декларират, че са доволни от услугите му. Още един акцент се откроява в данните, а именно че на фона на всички критики към системата на здравеопазване в България, като цяло българинът е доволен от работата на личния си лекар

Една трета от всички анкетирани не ходят на профилактични годишни прегледи, докато над половината го правят. Малко над една десета пък не знаят, че има безплатни годишни профилактични прегледи. Тук отново прави впечатление, че сред ромската общност малко над една четвърт не са запознати с това, че имат право на безплатни годишни профилактични прегледи. С повишаване на възрастта нарастват дяловете на посещаващите профилактични прегледи. Данните сочат, че нивата на превенция сред младите хора са доста занижени.

Три четвърти от българските граждани пък не са давали пари нерегламентирано за здравна услуга, докато малко над една пета са го правили.

75% от респондентите посещават лекар и зъболекар само когато имат болки. Не се отчита осезаема разлика във възрастово отношение при тези въпроси.

У нас 40% предпочитат народната медицина, като процентът се увеличава пропорционално на нарастването на възрастта. Само една четвърт от най-младите прибягват до методите на народното лечение, докато близо половината от хората над 60 години се лекуват чрез народна медицина. Видима е разликата и в типа населено място, като малко над една четвърт от столичани предпочитат народната медицина, докато в селата са почти половината. Жените са по-склонни да прибягват до народна медицина, отколкото мъжете.

30% от запитаните пък предпочитат да се лекуват чрез алтернативна медицина, докато за 59% това не се отнася.

Над половината от хората ходят при лекар специалист само след препоръка на познат, роднина или приятел, докато малко над една трета посещават лекар без препоръка. Младите са по-склонни да се доверяват на лекар без препоръка.

Обществото е поляризирано относно заплащането на лекарския труд, като 45% от българските граждани са на мнение, че той е добре заплатен, а 39% са на обратното мнение.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари