38 години от откриването на най-големия паметник на Балканите с мозайка на открито

0

На 28 ноември се навършват 38 години от тържественото откриване на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“.

За това време той се е утвърдил като място за отдаване на почит към предците ни, избрали оттук да започва България. Много млади хора предпочитат именно тази атмосфера, за да се вричат в съпружеска вярност. Деца и ученици се впускат с любопитство в пътуване назад във времето, опознават миналото на специалните мобилни устройства “История със звън на мечове“.

От началото на тази година на територията на мемориала са посрещнати 27 433 туристи, в това число и 5 707 чужденци.

“Създатели на българската държава” е най-големият паметник на Балканския полуостров с мозайка на открито и единственият в България, който представя историята на страната ни чрез архитектура, мозайка и скулптура.

Какво представлява композицията „Създатели на българската държава“?

Архитектурната част на паметника, утвърден като символ на града, се състои от две групи раздвижени бетонни форми, които образуват по-малки пространства. Техните обеми са допълнени с 21 скулптури в четири композиции и мозайка-триптих, символизиращи идеята за създаване, развитие и възход на държавата от VІІ до Х век.

Чрез умелото използване на светлосенките всяка от фигурите променя своето артистично въздействие върху посетителя. Галериите и нишите запазват интимността на съответните образи и подчертават отличителните белези на владетелите в тяхната историческа мисия. Откъсите от автентични надписи са естествен фон на фигурите и допълват разказа за управлението на владетелите.

Преобладаващите златни тонове на паната са замислени като метафора на светлината – символ на християнството и писмеността. Мозаечните изображения в стилово отношение повтарят византийските традиции и умело допълват въздействието на скулптурите.

Над цялата монументална композиция, която се издига на височина от 52 метра, доминира фигурата на лъва – символ на българската държавност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари